sobota, 25 marca 2017

Sałatka z tuńczykiem i kaszą gryczaną :)

Uwielbiam takie posiłki! Dużo zielonych liściświeżych i chrupiących warzyw, dodatek kaszy lub makaronu i coś, co dostarczy mi białka - kurczak, indyk, ryba lub właśnie ostatnio tuńczyk! Kiedyś kupiłam puszkę tuńczyka, otworzyłam, powąchałam, spróbowałam i podziękowałam 😃😁 Kompletnie nie moje smaki. Jednak pomyślałam, że dam tuńczykowi jeszcze jedną szansę, w końcu tak wiele osób go lubi. I wówczas przekonał mnie do siebie i od tego czasu niekiedy serwuje sobie tę  rybkę. W tym przepisie użyłam tuńczyka na prawdę wysokiej jakości. Sklep Polski Koszyk ma go w swojej ofercie, dlatego też znalazł się w moim przepisie. Duży plus za to, że nie znajduje się w puszce, a w słoiczku. Ma prosty, idealny skład, pochodzenie ekologiczne i duże kawałki ryby. Coś przegenialnego! Użyty w poniższej sałatce smakował cudownie! Sałatka to oprócz warzyw i tuńczyka także kasza gryczana, pyszny sos, a także migdały. Całość smakuje wyśmienicie! Taka sałatka dobrze sprawdzi się na lekki obiad, który można również zapakować do pracy, szkoły, uczelni. 


Składniki (1 porcja):
Sos:
  • 1 łyżka octu balsamicznego jasnego 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 1 łyżeczka musztardy 
  • szczypta soli i pieprzu 

Przygotowanie:
  1. Kaszę ugotuj w 100 ml wody. 
  2. Do miski przełóż miks sałat, ostudzoną kaszę, pokrojoną paprykę oraz odcedzoną kukurydzę. Dodaj także pokrojonego na mniejsze kawałki tuńczyka. Wymieszaj. 
  3. Przed podaniem polej sosem przygotowanym poprzez wymieszanie wszystkich podanych składników. 

5 komentarzy:

  1. Brakuje mi chrupiących warzyw..... ale już niedługo i ja będę pałaszować chrupiace sałatki :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ogólnie Ci brakuje czy w mojej sałatce? :P

      Usuń
  2. Nigdy nie jadłam połączenia tuńczyka i kaszy gryczanej czy tuńczyka z sałatą, bo zawsze mi jakoś tak teksturowo to nie pasowało :) Ale wygląda baaaardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Fakt, to jest różnica czy się kupuje kawałki tuńczyka czy takie typowe wióry, które nawet pachną dziwnie :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też bardzo lubię takie posiłki! Świeżo, kolorowo, wiosennie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...