wtorek, 21 marca 2017

Zdrowe pieczywo chrupkie :)

Do asortymentu Piekarni Galicyjskiej należy Pieczywo Chrupkie. Jest to produkt wypiekany z zachowaniem sztuki piekarskiej przez piekarzy z wieloletnim doświadczeniem. W pieczywie tym zastosowano naturalny zakwas, mąki o wysokim wyciągu, oliwę z oliwek extra virgin oraz mnóstwo ziaren jako posypki. Jak wypadł test smakowy - o tym poniżej. 


ORKISZ I GRAHAM + SEZAM 
mąka orkiszowa pełnoziarnista (26,9%) * mąka pszenna * sezam (22%) * maka pszenna graham (13,8%) * zakwas żytni 13,8% (mąka żytnia, woda) * siemię lniane brązowe (8,7%) * oliwa z oliwek extra virgin (4,8%) * drożdże * mąka kukurydziana * sól morska * siemię lniane złote (1,4%) * mąka słodowa jęczmienna * suchy zakwas żytni (mąka żytnia, woda, dojrzały kwas) 

Podoba mi się w nich to, że na pierwszym miejscu w składzie znajdziemy mąkę orkiszową, a nie pszenną, jest to na pewno duży plus. Dodatek sezamu jest bardzo duży, co wyraźnie widać na produkcie, chlebek jest nim pokryty na całej powierzchni. Przez to smak sezamu jest świetnie wyczuwalny i pysznie współgra z chrupiącym i łagodnym pieczywem. 


GRAHAM I ŻYTO + SIEMIĘ LNIANE I SEZAM 
mąka pszenna * mąka pszenna graham (23,8%) * siemię lniane brązowe (18,9%) * zakwas żytni 13,6% (mąka żytnia, woda) * mąka żytnia (10,2%) * siemię lniane złote (8,9%) * sezam (5,5%) * oliwa z oliwek extra virgin (4,8%) * drożdże * mąka kukurydziana * sól morska * mąka słodowa jęczmienna * suchy zakwas żytni (mąka żytnia, woda, dojrzały kwas) 

Małe, chrupiące kwadraciki o wyrazistym żytnim smaku. Mąka żytnia daje doskonale o sobie znać i już po pierwszym "chrupnięciu" z łatwością można ją rozpoznać. Bardzo dobre "chrupacze", niemalże niesłone, lekko czuć dodatek oliwy z oliwek, a siemię lniane i sezam idealnie dopełniają smak. Świetny pomysł na umieszczenie chlebków w dwóch oddzielnych torebkach. Dzięki czemu jedną paczkę możemy zjeść teraz, a drugą otworzyć dopiero za jakiś czas ;) 


ORKISZ I ŻYTO + SIEMIĘ LNIANE 
mąka pszenna * mąka orkiszowa pełnoziarnista (20,4%) * siemię lniane brązowe (20,2%) * mąka żytnia razowa (13,6%) * zakwas żytni 13,6% (mąka żytnia, woda) * siemię lniane złote (13,1%) * oliwa z oliwek extra virgin (4,8%) * drożdże * mąka kukurydziana * sól morska * mąka słodowa jęczmienna * suchy zakwas żytni (mąka żytnia, woda, dojrzały kwas) 

Ponownie mamy do czynienia z małymi, wypiekanymi kwadracikami. Ta wersja jest zdecydowanie bardziej łagodniejsza od powyżej opisywanej. I było to dla mnie zaskoczeniem, gdyż w tym wariancie mąki żytniej jest więcej, a to chyba ona głównie nadaje tego charakterystycznego smaku. Wydaje mi się, że dzięki mące orkiszowej kwadraciki mają taki łagodny smak. Czuć także dodatek oliwy oraz siemię lniane wstępujące tu w wersji złotej, jak i brązowej. 


ORKISZ I ŻYTO + SIEMIĘ LNIANE 
mąka pszenna * mąka orkiszowa pełnoziarnista (20,8%) * siemię lniane brązowe (19,7%) * mąka żytnia razowa (13,9%) * zakwas żytni 13,9% (mąka żytnia, woda) * siemię lniane złote (12,4%) * oliwa z oliwek extra virgin (4,8%) * drożdże * mąka kukurydziana * sól morska * mąka słodowa jęczmienna * suchy zakwas żytni (mąka żytnia, woda, dojrzały kwas) 

Opinia taka sama jak wyżej opisywanych "kwadracików", gdyż jest to ten sam wariant smakowy tylko występuje tu w innej formie. Można jedynie zauważyć nieznaczne różnice procentowe w niektórych składnikach, co i tak nie wpływa odmiennie na ocenę. 


4 komentarze:

  1. Jadłam. Fajne chrupacze :) Podobają mi się ich nowe opakowania ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadłam tego chrupkiego pieczywa, ale sezamowe chętnie bym spróbowała - jadłam krakersy orkiszowe z sezamem EnerBio i były wyśmienite :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne do pochrupania ale jakoś nie zakochałyśmy się w nich :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...