sobota, 1 kwietnia 2017

Drożdżowe bułeczki orkiszowe z musem z mango i makiem :)

Drożdżowe wypieki to jedne z moich ulubionych. Najlepsza drożdżówka - wiadomo to ta od Mamy 😃 Chociaż muszę przyznać, że powoli dorównuje Mamie i udaje mi się zrobić równie pyszne ciasta drożdżowe. Prawdziwa drożdżówka to mąka pszenna, tłuszcz, cukier, jajka, niekiedy jakiś aromat czy także rodzynki. Najprostsze receptury przeważnie są najlepsze. Tym razem chciałam stworzyć drożdżowy wypiek w wersji zdrowszej. I w pełni mi się to udało! Nawet efekt przerósł moje oczekiwania, a bułeczki zniknęły w 2 dni! Mąkę pszenną zamieniła na orkiszową razową, zamiast cukru użyłam cukru kokosowego, dodałam także olej kokosowy, aromat waniliowy i oczywiście jajko. Głównym składnikiem smakowym stał się mus z mango, swoją drogą przepyszny! Miał tu występować jako nadzienie, ale widocznie mu to nie odpowiadało i wydostał się na zewnątrz bułeczek. Ale nic to nie zmieniło, bo bułki są cudowne! Bardzo, ale to bardzo delikatne i puszyste, lekko słodkie, mięciutkie, wręcz rozpływają się w utach! Polecam upiec sobie takie w domu, na pewno będziecie zadowoleni :) 


Składniki:
Zaczyn:
Dodatkowo:
  • mąka do podsypania (ta sama, co w przepisie)
  • 1 żółtko 

Przygotowanie:
  1. Zrób zaczyn. Podgrzej lekko mleczko kokosowe wraz z wodą i rozpuść w płynie drożdże, cukier kokosowy oraz mąkę. Pamiętaj - nie zagotuj ani nie podgrzej za mocno płynu, bo drożdże nie urosną! Całość odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, wierzch przykryj ściereczką lub ręcznikiem papierowym. Drożdże powinny być gotowe za ok. 15 minut. 
  2. Do miski wsyp wszystkie składniki (oprócz musu z mango i maku), dodaj wyrośnięte drożdże i wyrabiaj ciasto rękoma do momentu aż będzie odklejać się od dłoni. Jest to ok. 10-15 minut. Ponownie odstaw do wyrośnięcia przykryte w misce ściereczką lub ręcznikiem papierowym. 
  3. Blat obsyp miską. Wyłóż wyrośnięte ciasta i dłońmi uformuj średniej grubości okrągły placek. Za pomocą dużej szklanki wycinaj koła, do środka nałóż 1 małą łyżeczkę musu z mango i dokładnie, ale delikatnie zawiń ciasto w kształt bułki. 
  4. Uformowane bułeczki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą posmaruj rozrobionym z odrobiną ciepłej wody żółtkiem i posyp makiem. 
  5. Piecz w piekarniku przez 15 minut w 150*C, a następnie przez 10 minut w 180*C. 

6 komentarzy:

  1. Aż mi ślinka cieknie ;) Moje smaki! Kocham mango.

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś w tym jest... Mamy i Babcie chyba robią najlepsze wypieki drożdżowe i tutaj nie chodzi o lata doświadczenia i wprawę, ale o miłość, którą wkładają w każdy wypiek (a wkładają jej na prawdę sporo) ;) A Tobie gratuluję wprawy - wierzę, że jeszcze trochę a w Waszym domu pojawi się kolejna mistrzyni drożdżowych wypieków ;D

    Nie dziwię się, że Twoje bułeczki znikneły w 2 dni. Wyglądają przepysznie, tak naturalnie, zdrowo... takiej bułeczki nie kupi w piekarni... aż ma się ochotę wyjąć ją przez monitor komputera ;)Coś mi się wydaje, ze dzięki tym bułeczkom przekonałabym się do mango :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O jaaa, ale bym takie zjadła! Ja to nie mam cierpliwości do ciasta drożdżowego, ale wierzę, że praktyka uczyni ze mnie mistrza :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam mango i ciasto drożdżowe - świetne połączenie :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Są wręcz cudownie popękane <3 Wyglądają przepysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  6. To musi być pyszne :) Ja od 2 tygodni poluję na mango i nic... Już jeden pan na straganie obiecał, że w czwartek dowiezie więc trzymam za słowo :P

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...