Otrzymałam ostatnio od Radix-bis niespodziewany zestaw produktów, który możecie zobaczyć na jednym z poniższych zdjęć. Od razu wspomnę, że nie lubię melasy trzcinowej i produktów słodzonych fruktozą. Aczkolwiek takie produkty z łatwością można zamienić, co nie wpłynie negatywnie na końcowy efekt tego przepisu. A dzisiejszym przepisem są bezglutenowe naleśniki, zrobione z mąki ryżowej. Pokusiłam się chyba na najbardziej popularną wersję, czyli naleśniki z dżemem, a urozmaiceniem okazała się żurawina i pestki dyni, które swoją drogą w tej wersji (prażone, z solą himalajską) smakują świetnie.
Składniki (4 naleśniki):
- 100 g mąki z ryżu brązowego (Radix-bis)
- 125 ml mleka
- 125 ml wody gazowanej
- 2 jajka
- 10 g melasy trzcinowej (Radix-bis)
- szczypta soli himalajskiej
- masło klarowane/olej do smażenia
- dżem jagodowy (Radix-bis)
- żurawina suszona (Radix-bis)
- pestki dyni prażone z solą (Radix-bis)
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na ciasto przełóż do miski i wymieszaj dokładnie za pomocą trzepaczki lub zmiksuj. Odstaw na 5 minut.
- Na patelni rozgrzej odrobinę wybranego tłuszczu. Ja smażyłam na maśle klarowanym.
- Nabierz porcję ciasta za pomocą łyżki wazowej (pamiętaj, aby za każdym razem nabierania porcji wymieszać ciasto) i rozlej po całej powierzchni patelni. Smaż na średnim ogniu. Kiedy naleśnik z wierzchu będzie już "ścięty"(po ok. 1,5 minuty) drewnianą szpachelką poodklejaj jego krawędzie, a następnie przewróć na drugą stronę i smaż ok. 1 minuty.
- Podawaj z dżemem jagodowym, żurawiną i pestkami dyni.
Mmm, ależ smakowicie wyglądają :) Dawno nie jadłam.
OdpowiedzUsuńOstatnio jadłam naleśniki z białym serkiem - ale bym zjadła takie z dżemem, mniam! Zwłaszcza domowym, truskawkowym lub wiśniowym, który robi moja mama :)
OdpowiedzUsuńWyglądają na pysznie nadziane, ciasto też prezentuje się smakowicie i elastycznie :)
OdpowiedzUsuńJak ja lubię nalesniki. Nawet ostatnio moja mama je robiła. Smacznie wyglądają - ten zwinięty środek z nadzieniem. *,* ...ale dla mnie koniecznie musza być cienkie.
OdpowiedzUsuńOstatnie zdjecie... Mniam..... nabrałam tylko apetytu :D Dawno nie jadłam naleśników :P
OdpowiedzUsuńPrzepiękny talerzyk ♥ :)
UsuńNasze ulubione to naleśniki z powidłami ale z dżemem też byśmy z chęcią zjadły :D
OdpowiedzUsuń