niedziela, 7 maja 2017

Warzywa pieczone - idealny dodatek do obiadu :)

Ostatnio bardzo często przygotowuję właśnie taki zestaw pieczonych warzyw. Są bardzo smaczne, szybkie w przygotowaniu i pasują do większości dań. Dobrze komponują się na przykład z kurczakiem czy rybą. Smakują wszystkim, którzy mieli okazję je spróbować. Na rodzinny obiad wydają się idealne :) 



Składniki (3-4 porcje):
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 duży batat
  • 1 średnia cukinia
  • 1 średni bakłażan
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, papryk ostra/słodka

Przygotowanie:
  1. Bakłażana przekrój wzdłuż, obsyp solą i pozostaw na ok. 15 minut. Następnie za pomocą papierowego ręcznika zbierz powstałe krople, które nadałyby warzywu gorzki smak. 
  2. W międzyczasie obierz ziemniaki i batata. Pokrój w grubą kostkę. Cukinię pokrój w talarki. A gotowego bakłażana w ćwiartki. 
  3. Wszystkie warzywa przełóż miski, dodaj olej i przyprawy. Wymieszaj. 
  4. Wysyp na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz przez 35 minut w 200*C. Piekarnik musi być mocno nagrzany. 

6 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takie warzywka... idealne do wszystkiego i bez niczego :D

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja mogę takie wcinać nawet solo :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię takie warzywa, ostatnio zapiekałam cukinię z topinamburem ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Najbardziej lubimy jeść je z hummusem :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Moge takie jeść tonami :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...