Ostatnio była owsianka z makiem (przepis TUTAJ), więc teraz przyszedł czas na placki z dodatkiem tych niebieskich ziarenek. Placki zrobiłam z jednego rodzaju mąki, a mianowicie gryczanej. Tym razem nie usmażyłam ich na oleju kokosowym, a na maśle klarowanym, które nadało cudownego smaku i aromatu.
Składniki:
- 60 g mąki gryczanej
- 1 łyżka maku
- 100 ml mleka roślinnego lub krowiego
- 1 jajko
- 10 g cukru kokosowego
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka masła klarowanego
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki wymieszaj za pomocą łyżki.
- Na patelni rozgrzej masło i nakładaj porcję ciasta. Przewróć placki na drugą stronę, kiedy pojawią się pęcherzyki.
- Podawaj z owocami, masłem orzechowym lub dżemem.
Fajny patent z tym makiem :)
OdpowiedzUsuńNa mące gryczanej nie mogą źle smakować ;)
OdpowiedzUsuńZ makiem nigdy nie robiłam, ale gryczane placuchy znam bardzo dobrze - masło klarowane dodaje niebywałego aromatu :)
OdpowiedzUsuńWyglądają cudowanie. Już nie mogę się doczekać jak wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię placki z makiem, tak samo jak gryczane - ta mąka ma wiele zastosowań :)
OdpowiedzUsuńmniam :)
OdpowiedzUsuńFajne połączenie mąki gryczanej i maku. Nigdy nie próbowałam, ale pewnie smakowałyby mi ;)
OdpowiedzUsuńGryczane placki są najlepsze :D
OdpowiedzUsuń