niedziela, 4 czerwca 2017

Sałatka z makaronem i jajkiem - fit, lekko i zdrowo :)

Nie wiem jak to jest u Was (chętnie się dowiem 😊), ale ja wręcz uwielbiam świeżą zieleninę - wszelkie rodzaje sałat, szpinak, jarmuż i inne tego typu warzywa. W takiej sałatce zawsze znajdzie się u mnie dobre źródło białka, węglowodanów i tłuszczów. W przypadku tego ostatniego użyłam oleju lnianego od Olejarni Kołodziejowo, który bardzo polecam, jest smaczny i delikatny, a ponad to bardzo zdrowy (WIĘCEJ TUTAJ). Wraz z innymi składnikami stworzył pyszny dressing, który w sałatce stanowi jeden z najistotniejszych elementów. 



Składniki:
  • 50 g miksu sałat
  • 50 g makaronu pełnoziarnistego 
  • 1/2 pomidora malinowego 
  • 1-2 jajka
  • 1/3 papryki czerwonej 
Sos:
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 1 łyżka oleju lnianego (Olejarnia Kołodziejowo)
  • 1 łyżka octu balsamicznego jasnego 
  • 1 łyżeczka musztardy (użyłam chrzanowej)
  • 1 płaska łyżeczka miodu
  • sól himalajska, pieprz do smaku 

Przygotowanie:
  1. Makaron ugotuj al dente, a jajka na twardo. 
  2. Paprykę pokrój w drobną kostkę, a pomidora w półplastry.
  3. Składniki na sos dokładnie ze sobą wymieszaj. 
  4. Na talerzu ułóż wymieszane liście sałaty z papryką i makaronem. Na wierzchu ułóż pomidora oraz jajko. Całość polej przygotowanym sosem. 

6 komentarzy:

  1. Piękne kolorki..... czuć wiosnę ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię bardzo podobny dressing :) Idealna sałatka na lekki, czerwcowy lunch :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja akurat zieleninę wolè w innej formie (a makaron z gotowanymi warzywami), ale Twoja mieszanka wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. UWielbiam Twoją propozycję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealny do lunchboxa na łagodniejsze przeżycie poniedziałku :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...