Budynie z kaszy jaglanej mogą stanowić zarówno zdrowy deser, a także jednocześnie pożywne śniadanie. Wersja czekoladowa (przepis TUTAJ) była przepyszna! I ponownie ją polecam. Jednak dzisiaj zachęcam do kokosowych smaków. Kremowa, gęsta, nieco kleista konsystencja i wyraźny kokosowy smak. Kto się skusi? 😊
Składniki (2 porcje):
- 120 g kaszy jaglanej
- ok. 500 ml mleka roślinnego (u mnie z nerkowców)
- 4 łyżki nektaru kokosowego (Cocofina)
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 1 łyżeczka oleju kokosowego (Cocofina)
- chipsy kokosowe (Cocofina)
- Kaszę opłucz pod bieżącą wodą. Następnie przełóż do garnka i zalej wybranym płynem, dodaj aromat waniliowy i olej kokosowy. Gotuj od momentu zagotowania ok. 15 minut. Po tym czasie kasza nie powinna wchłonąć całego płynu, a jej konsystencja powinna dać się łatwo mieszać. Jeżeli kasza jest za bardzo zbita i wchłonęła większość płynu dolej go jeszcze trochę.
- Następnie ugotowaną kaszę zblenduj lub zmiksuj w malakserze z dodatkiem nektaru kokosowego.
- Gotową posyp chipsami kokosowymi. Ja dodatkowo dodałam dżem malinowy.
Ja się skuszę! Konsystencja powala :)
OdpowiedzUsuńApetyczny i ma fajną konsystencję ;)
OdpowiedzUsuńTaki kremowy pudding Ci wyszedł :D
OdpowiedzUsuńAle ma super konsystencję :) W tej wersji nie jadłam, ale kaszę zblendowaną z mleczkiem kokosowym uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńNektar kokosowy jest taki słodziutki i pyszny <3
OdpowiedzUsuńTo już wiem, co zrobić dziś (ewentualnie jutro) do jedzenia. I piszę to całkiem poważnie, bo robię się głodna, a Twoja propozycja fantastycznie wygląda. <3 A do tego jeszcze ten kokos, mhmm.
OdpowiedzUsuńMniam mniam, super przepis, na pewno skorzystam.
OdpowiedzUsuńTwojaKulturystyka