niedziela, 9 lipca 2017

Owsiana granola z orzechami i ziarnami - śniadanie idealne :)

Jakiś czas temu naszła mnie ogromna ochota na granolę, której swoją drogą nie robiłam już spory czas. Miałam kilka opakowań gotowców, więc nie było za bardzo okazji. W dzisiejszej granoli dodałam tak na prawdę wszystko, co mi wpadło w oczy po otworzeniu szafki. Są orzechy, pestki, ziarenka, suszone owoce i inne smaczne produkty, a podstawą okazały się jedynie płatki owsiane. Całość, standardowo w przypadku granoli - pyszna! Chrupiąca, leciutko słodka, z mnóstwem pysznych składników. Uwielbiam ją z jogurtem i świeżymi owocami. 



Składniki:
  • 300 g płatków owsianych 
  • 50 g nasion słonecznika 
  • 50 g pestek dyni
  • 60 g orzechów brazylijskich 
  • 60 g migdałów 
  • 30 g wiórków kokosowych 
  • 50 g oleju kokosowego 
  • 50 g nektaru kokosowego 
  • 1 czubata łyżka masła orzechowego 
  • 2 łyżeczki cynamonu 
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej 
Dodatki:
  • 30 g nasion chia
  • 30 g lnu złocistego 
  • 30 g jagód goji 
  • 50 g żurawiny suszonej 
  • 50 g moreli suszonych niesiarkowanych 

Przygotowanie:
  1. Orzechy brazylijskie i migdały zmiksuj przez krótką chwilę w malakserze, aby częściowo je pokruszyć, ale nie zmielić!
  2. W rondelku rozpuść olej kokosowy z syropem kokosowym, masłem orzechowym, solą i cynamonem. 
  3. Do miski wsyp płatki, pokruszone orzechy, pestki dyni, ziarna słonecznika i wiórki kokosowe. Wlej mieszaninę z rondelka i dokładnie wszystko wymieszaj. 
  4. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, na całej powierzchni rozprowadź granolę i piecz w nienagrzanym piekarniku. Najpierw przez 15 minut w 180*C, teraz przemieszaj dokładnie granolę, następnie przez 10 minut w 150*C, przy uchylonych drzwiczkach. 
  5. Całkowicie ostudzoną wymieszaj z pokrojonymi w paski morelami i pozostałymi dodatkami. Przechowuj w szczelnym pojemniku. 
Po upieczeniu 😉

To ostatni wpis, który publikuję przed moją nieco dłuższą przerwą. Znikam na jakiś czas. Wstępnie 2-3 miesiące. 
Mam nadzieję powrócić z nowymi i ciekawymi pomysłami.
Życzę Wam udanych wakacji i zapraszam na mojego Instagrama, gdzie pewnie będę od czasu do czasu zaglądać. Pa 😘

9 komentarzy:

  1. Pyszna granola :) Idealna do każdego śniadania i lekkiego deseru

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda jak pokruszone ciasteczka... do schrupania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam taką granolę z jogurtem - tak jak Ty :) Jeśli chodzi o przerwę - odpocznij i nabierz nowej werwy ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Granola cudowna i tyle dobrych rzeczy zawiera :)
    Jeśli Twoja przerwa związana jest z odpoczynkiem, to życzę udanej regeneracji ;))

    OdpowiedzUsuń
  5. Udanej przerwy! Każdy potrzebuje czasami ''resetu'' :)

    OdpowiedzUsuń
  6. I jeszcze z cynamonem to już w ogóle pycha :D
    Udanego odpoczynku :*

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne połączenie, chrupałabym na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Rzadko komentowalam na blogu,ale mysle,ze bylam tutaj najczestrzym gosciem :-). Czytalam kazdy wpis I wyprobowalam mnostwo przepisow. Uwielbiam Twoje nalesniki owsiane,przerozne placuszki,a najbardziej leczczo. Wszystkie wersje bardzo mi smakowaly. Po prostu bomba! Szkoda,ze musialas zostawic nas na tak dlugo. Codziennie czekalam do 24 az pojawi sie Twoj wpis I nadal to robie :-). Bede wyczekiwala z utesknieniem kolejnego,znakomitego przepisu :-). Mysle,ze do nas wrocisz I zycze Ci powodzenia :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję pięknie za tak przemiłe słowa :* Bardzo się cieszę, że do mnie zaglądasz i korzystasz z przepisów, z których jesteś zadowolona. Zrobiłam sobie przerwę m.in. dlatego, że chciałam troszkę odpocząć od blogowania i w ogóle od Internetu. Ale bez obaw, niebawem wrócę, szczególnie dla takich osób jak Ty ;)
      Dziękuję raz jeszcze i do zobaczenia wkrótce :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...