Razowe ciasto z dynią - bez cukru i tłuszczu :)

15 stycznia 2018

Bardzo proste ciasto z dodatkiem dyni, które nie wymaga wielu składników. Nie ma w nim cukru, a także popularnych jego zastępników, a za to są daktyle, które nadały delikatnej słodyczy, dlatego ciasto nie jest nadto słodkie. Nie ma w nim także tłuszczu, bo... zwyczajnie o nim zapomniałam i było to zdarzenie niezamierzone 😂 Aczkolwiek możesz dodać ok. 2 łyżki oleju, zawsze podkręci to smak. Ciasto finalnie jest wilgotne, lekko klejące, przypomina trochę chlebek bananowy. Najlepiej smakuje posmarowane domową konfiturą czy dżemem. 



Składniki:
  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej 
  • 100 g daktyli (Targroch)
  • 165 g wody z namoczonych daktyli 
  • 165 g pure z dyni (przepis znajdziesz TUTAJ)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 jajka
  • szczypta soli 

Przygotowanie:
  1. Na samym początku namocz daktyle. Należy zalać je wrzątkiem (do przykrycia) i odstawić na minimum 30 minut. Po tym czasie będą miękkie i łatwe do zblendowania. 
  2. W międzyczasie przygotuj suche składniki. Do miski przełóż mąkę, proszek do pieczenia, sól. Dodatkowo wbij 2 jajka. 
  3. Kiedy daktyle będą już gotowe zmiksuj je w blenderze/mikserze razem z pure dyniowym na gładką masę. Całość dodaj do miski z pozostałymi składnikami. Dokładnie wszystko wymieszaj, możesz za pomocą łyżki.
  4. Blaszkę (u mnie standardowa keksówka) wyłóż papierem do pieczenia. Wylej masę. 
  5. Piecz w nagrzanym na 180*C piekarniku przez ok. 40 minut, do suchego patyczka. 

6 komentarzy

  1. Przepisy z dynia,to ja kocham :-). Z checia skorzystam z przepisu. Mam pytanie,czy ciasto,jest mocno wigotne,czy mniej?

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudnie, a ciasta z dynią bardzo lubię i zrobię może w najbliższy weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Faktycznie jak chlebek :) Z kubeczkiem ciepłego mleka musi smakować obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smacznie się prezentuje i na pewno tak smakuje a jak jeszcze posmarowałby je masłem orzechowym to już na pewno xD

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda przebosko :) Zjadłabym kawałek z powidłami :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo mi się podoba struktura ciasta i połączenie dyni z daktylami. I plus za zapominalstwo i brak tłuszczu :D

    OdpowiedzUsuń