Wiecie, że gdy wyciągnęłam je z piekarnika, zobaczyłam jak wyglądają, a ponad to sprawdziłam ich środek to postanowiłam, że je wyrzucę, bo byłam pewna, że po prostu mi się nie udały, a ponad to nie wyglądają zbyt apetycznie 😭 I jak ja bym tego później żałowała.... Po tytule już wiecie - poniżej znajduje się przepis na najpyszniejsze muffinki w wersji wegańskiej! Smakują fenomenalnie! Może nie wyglądają pięknie, ale smak rekompensuje wszystko! Ponad to, pierwsza myśl dotycząca tego, że środek muffinek może być niewypieczony okazała się błędna, a ich niezwykle mięciutkie i puszyste wnętrze stało się atutem. Jest niczym pianka! Są słodziutkie, niezwykle delikatne i uzależniają 😂 Ja sama zjadłam od razu trzy sztuki! 😈 Muffinki dodatkowo wzbogaciłam roślinną odżywką białkową od Siła Roślin o smaku waniliowym.
Składniki (12 sztuk):
- 100 g płatków orkiszowych
- 30 g mąki z lnu
- 20 g nasion chia
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 miarka (20 g) roślinnej odżywki białkowej o smaku waniliowym Plantforce (Siła Roślin)
- 50 g płynnego oleju kokosowego
- 1 duży, dojrzały banan (150 g)
- 400 ml mleka roślinnego
- wybrany dżem - u mnie truskawkowy i śliwkowy
Przygotowanie:
- Płatki z nasionami chia zmiel na drobną mączkę. Banana zmiksuj z mlekiem.
- Wszystkie składniki przełóż do miski i dokładanie, energicznie wymieszaj za pomocą łyżki.
- Następnie masę nakładaj po małej łyżce do każdej muffinki, kolejno wyłóż łyżeczkę dżemu, a następnie przykryj ponownie masą muffinkową.
- Piecz w nagrzanym na 170*C piekarniku przez 30 minut.
⟶ Jeżeli nie posiadasz mąki z lnu, zmiel nasiona siemienia lnianego wraz z płatkami i nasionami chia.
⟶ Płatki orkiszowe możesz zamienić na płatki owsiane albo na mąkę orkiszową/owsianą.
Wierzę, że smakowały super - składniki na to wskazują :)
OdpowiedzUsuńMała przyjemność ;)
OdpowiedzUsuńZe względu na ich piankową strukturę - biorę w ciemno! :)
OdpowiedzUsuńMniam i ten wypływający dżem <3
OdpowiedzUsuńDla mnie wyglądają meeega apetycznie :D Kusisz!
OdpowiedzUsuń