W moje ręce wpadło ostatnio kilka sztuk bakłażanów. Zazwyczaj piekę je z innymi warzywami, sporadycznie faszeruję. Ale tak dla odmiany chciałam zrobić coś innego, nowego. I tak powstały te urocze ruloniki. Początkowo przygotowałam je z myślą posiłku obiadowego, i tak je też zjadłam, ale chyba lepiej będą pasować jako przekąska czy przystawka. Co myślisz? W każdym razie smak jest cudowny! Całość w pełni wegańska i bezglutenowa. Ruloniki bakłażanowe są mięciutkie, pyszna mieszanka kaszowa od Innej Bajki lekko chrupiąca, a pasta sezamowa nadaje smakowitej kremowości. Wszystko tak bardzo do siebie pasuje, że aż tak fantastycznego efektu się nie spodziewałam 😎
Składniki:
- 3 średnie bakłażany
- 110 g, czyli 1 opakowanie kaszy gryczanej z burakami i jarmużem (Inna Bajka)
- 2-3 łyżki pasty sezamowej
- 1 łyżka mieszanki nasion i orzechów "Pora Detoksu" (Inna Bajka)
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Bakłażany umyj i odkrój czubki. Następnie pokrój na plastry grubości około 0,5 cm i posyp solą. Po 15 minutach pojawią się na ich powierzchni kropelki. Wówczas należy ręcznikiem papierowym zebrać te kropelki, w ten sposób pozbywając się goryczki.
- Plastry bakłażana wymieszaj z olejem oraz solą i pieprzem. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym na 180*C piekarniku przez 25 minut.
- W międzyczasie ugotuj kaszę z odrobiną soli.
- Upieczone plastry bakłażana smaruj odrobiną tahini, a następnie dodaj po 1 łyżce kaszy na każdy plaster i zawijaj całość w rulonik.
- Gotowe ruloniki możesz polać dodatkową porcją tahini i obsyp mieszanką ziaren i migdałów.
W końcu muszę takie roladki przygotować.. mam na nie ochotę od dawna :)
OdpowiedzUsuńBakłażany jem najczęściej pieczone, ale jestem pewna, że tak pysznie pozawijane, smakują genialnie ;)
OdpowiedzUsuńNaprawdę fajny przepis. Nie jadłam jeszcze tak przygotowanych bakłażanów. Muszę spróbować. :) Pozdrawiam. :)
OdpowiedzUsuńTak bakłażana to nie jadłam ;) Brzmi obiecująco!
OdpowiedzUsuńŚwietne roladki!! Muszą smakować wybornie :)
OdpowiedzUsuń