Bezglutenowy omlet żurawinowy :)

7 maja 2018

Omlet wygląda mega apetycznie i na prawdę jest bardzo dobry! Pulchny, mięciutki, bardzo subtelnie słodki z nutką kwaśności pochodzącej od żurawiny. Cudowny różowy kolor jeszcze bardziej zachęca do konsumpcji. Nie ma cukru i glutenu. 




Składniki:
  • 60 g mąki ryżowej 
  • 1 łyżka żurawiny liofilizowanej (Kopipi)
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki ksylitolu 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 100 ml mleka/napoju roślinnego 
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego

Przygotowanie:
  1. W misce wymieszaj mąkę, żurawinę, ksylitol i proszek. Następnie dodaj mleko i jajko. Całość dokładnie wymieszaj. 
  2. Na patelni rozgrzej olej. Wlej masę. Smaż na średnim ogniu, pod przykryciem przez ok. 3-4 minuty. Następnie przewróć na drugą stronę i ponownie smaż przez 3-4 minuty, już bez przykrycia. 

6 komentarzy