Najpyszniejsze mini pizze w zdrowszej wersji :)

2 sierpnia 2018

Te mini pizze wyszły tak przepyszne, że zniknęły w bardzo szybkim czasie. Na prawdę przepis jest niezwykle udany, stąd bardzo zachęcam Was do samodzielnego przygotowania takiej pizzy. Jest niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu. Składa się z kilku łatwo dostępnych składników. Z poniżej podanych proporcji wychodzi 6 małych placków, których ciasto jest wegańskie, dlatego jeżeli chcesz możesz zastąpić ser, którego użyłam w przepisie roślinnym odpowiednikiem, aby powstał przepis w 100% bez dodatku produktów odzwierzęcych. Lekko chrupiące ciasto, idealnie rozpuszczony ser, zatem taka kompozycja jest po prostu skazana na sukces 😂


Ciasto:
  • 250 g mąki orkiszowej (Edena)
  • 8 g suszonych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 1 łyżka oleju 
  • 150 ml ciepłej wody 
Pozostałe dodatki:
  • 6 łyżeczek koncentratu pomidorowego (Edena)
  • pomidor
  • 2-3 łyżki kukurydzy konserwowej
  • garść miksu sałat lub rukoli
  • kulka mozzarelli 
  • taka sama ilość sera żółtego 
  • sól i przyprawy wg upodobań (ja użyłam wyłącznie soli ziołowej)

Przygotowanie:
  1. Na początek przygotuj ciasto. Do miski przełóż wszystkie składniki i dobrze ze sobą połącz, wyrabiając ciasto przez około 10 minut. Następnie uformuj kulę, przełóż ją do miski, gdzie spód obsyp lekko mąką, aby ciasto się nie przykleiło i odstaw w ciepłe miejsce dodatkowo przykrywając wierzch miski ściereczką lub ręcznikiem papierowym. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 45 minut. 
  2. Kiedy ciasto rośnie przygotuj pozostałe składniki. Sery zetrzyj na tarce. Pomidora pokrój w kostkę. Duże liście sałaty poszatkuj na mniejsze kawałki. Jeżeli używasz rukoli to wówczas jej nie krój. 
  3. Wyrośnięte ciasto podziel na 6 kawałków. Z każdego uformuj dłońmi kulkę, a następnie okrągły placek średniej grubości. Wszystko za pomocą dłoni. Brzegi ciasta delikatnie zawiń. 
  4. Każdą pizzę posmaruj łyżeczką koncentratu, obsyp delikatnie solą i przyprawami oraz ułóż startą mozzarellę (kulkę podziel na 6 części). Kolejno dodaj trochę pomidora i kukurydzę, a wierzch obsyp startym żółtym serem. 
  5. Pizze ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w mocno nagrzanym na 200*C piekarniku przez 8-10 minut. 
  6. Przed podaniem na wierzchu każdej pizzy ułóż trochę świeżych liści sałaty.  

4 komentarze

  1. Ale mi narobiłaś ochoty na pizzę! I dzięki tym listkom sałaty wygląda bardzo letnio oraz kolorowo :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Super takie mini pizze :D Nadają się świetnie na imprezę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy można użyć świeżych drożdży? Jeśli tak to ile?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że można ;) W Internecie bez żadnych problemów można znaleźć informacje jak przeliczyć suche drożdże na świeże.
      Tym razem zrobiłam to za Ciebie :D Użyj 25 g świeżych drożdży, które rozrób w wodzie i odrobiną cukru (1/2-1 łyżeczki) i pozostaw na około 30 minut, aby wyrosły.

      Usuń