Te mini pizze wyszły tak przepyszne, że zniknęły w bardzo szybkim czasie. Na prawdę przepis jest niezwykle udany, stąd bardzo zachęcam Was do samodzielnego przygotowania takiej pizzy. Jest niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu. Składa się z kilku łatwo dostępnych składników. Z poniżej podanych proporcji wychodzi 6 małych placków, których ciasto jest wegańskie, dlatego jeżeli chcesz możesz zastąpić ser, którego użyłam w przepisie roślinnym odpowiednikiem, aby powstał przepis w 100% bez dodatku produktów odzwierzęcych. Lekko chrupiące ciasto, idealnie rozpuszczony ser, zatem taka kompozycja jest po prostu skazana na sukces 😂
Ciasto:
- 250 g mąki orkiszowej (Edena)
- 8 g suszonych drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju
- 150 ml ciepłej wody
Pozostałe dodatki:
- 6 łyżeczek koncentratu pomidorowego (Edena)
- pomidor
- 2-3 łyżki kukurydzy konserwowej
- garść miksu sałat lub rukoli
- kulka mozzarelli
- taka sama ilość sera żółtego
- sól i przyprawy wg upodobań (ja użyłam wyłącznie soli ziołowej)
Przygotowanie:
- Na początek przygotuj ciasto. Do miski przełóż wszystkie składniki i dobrze ze sobą połącz, wyrabiając ciasto przez około 10 minut. Następnie uformuj kulę, przełóż ją do miski, gdzie spód obsyp lekko mąką, aby ciasto się nie przykleiło i odstaw w ciepłe miejsce dodatkowo przykrywając wierzch miski ściereczką lub ręcznikiem papierowym. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 45 minut.
- Kiedy ciasto rośnie przygotuj pozostałe składniki. Sery zetrzyj na tarce. Pomidora pokrój w kostkę. Duże liście sałaty poszatkuj na mniejsze kawałki. Jeżeli używasz rukoli to wówczas jej nie krój.
- Wyrośnięte ciasto podziel na 6 kawałków. Z każdego uformuj dłońmi kulkę, a następnie okrągły placek średniej grubości. Wszystko za pomocą dłoni. Brzegi ciasta delikatnie zawiń.
- Każdą pizzę posmaruj łyżeczką koncentratu, obsyp delikatnie solą i przyprawami oraz ułóż startą mozzarellę (kulkę podziel na 6 części). Kolejno dodaj trochę pomidora i kukurydzę, a wierzch obsyp startym żółtym serem.
- Pizze ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w mocno nagrzanym na 200*C piekarniku przez 8-10 minut.
- Przed podaniem na wierzchu każdej pizzy ułóż trochę świeżych liści sałaty.
Ale mi narobiłaś ochoty na pizzę! I dzięki tym listkom sałaty wygląda bardzo letnio oraz kolorowo :D
OdpowiedzUsuńSuper takie mini pizze :D Nadają się świetnie na imprezę :)
OdpowiedzUsuńCzy można użyć świeżych drożdży? Jeśli tak to ile?
OdpowiedzUsuńPewnie, że można ;) W Internecie bez żadnych problemów można znaleźć informacje jak przeliczyć suche drożdże na świeże.
UsuńTym razem zrobiłam to za Ciebie :D Użyj 25 g świeżych drożdży, które rozrób w wodzie i odrobiną cukru (1/2-1 łyżeczki) i pozostaw na około 30 minut, aby wyrosły.