Gołąbki z grzybami :)

21 września 2013

Pyszne gołąbki z suszonymi grzybami, polane sosem oczywiście grzybowym. 
Przepis jest na około 6 gołąbków średniej wielkości.

                

Składniki:
  • 6 liści kapusty
  • ok. 25 dag suszonych grzybów
  • 50 g ryżu
  • sól, pieprz ziołowy i prawdziwy według uznania
Sos:
  • wywar z ugotowanych grzybów
  • ok. 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej (do zagęszczenia, więc według uznania)
  • sól, pieprz ziołowy i prawdziwy wg uznania

Przygotowanie:
  1. Suszone grzyby zalej wodą do ich zakrycia i gotuj do miękkości (ok. 40 min.). 
  2. Liście kapusty sparz. Ryż gotuj według przepisu na opakowaniu. 
  3. Ugotowane grzyby schłodź, a następnie zmiel maszynką do mielenia, bądź pokrój na bardzo drobno.
  4. Zmielone grzyby i ugotowany ryż wymieszaj wraz z przyprawami. 
  5. Następnie farsz nałóż do liści kapusty i uformuj gołąbki. Gotuj na parze przez ok. 40 minut.
  6. Sos. Wywar z grzybów zagotuj i dopraw rozrobioną w wodzie mąką. Przypraw i gotuj jeszcze kilka minut, ciągle mieszając. 

3 komentarze