sobota, 21 września 2013

Gołąbki z grzybkami :)

Pyszne gołąbki z suszonymi grzybami, polane sosem oczywiście grzybowym :D Mniam :P
Jest to przepis na około 6 gołąbków średniej wielkości.

                

SKŁADNIKI:
- 6 liści kapusty
- ok. 25 dag suszonych grzybów
- pół woreczka ryżu
- sól, pieprz ziołowy i prawdziwy według uznania

SKŁADNIKI NA SOS:
- wywar z ugotowanych grzybów
- ok. 1 płaskiej łyżeczki mąki ziemniaczanej (do zagęszczenia, więc według uznania)
- sól, pieprz ziołowy i prawdziwy według uznania

PRZYGOTOWANIE:
Suszone grzyby zalewamy wodą do ich zakrycia i gotujemy do miękkości (ok.40 min.). Liście kapusty sparzamy. Ryż gotujemy według przepisu na torebce. Ugotowane grzyby schładzamy, a następnie przepuszczamy przez maszynkę do zmielenia, bądź kroimy na drobno. Zmielone grzyby i ugotowany ryż mieszamy doprawiając przyprawami. Następnie farsz wkładamy do liści kapusty i formujemy gołąbki. Dusimy na parze, ok 40 minut :)

Wywar z grzybów zagotowujemy i doprawiamy rozrobioną w wodzie mąką. Przyprawiamy i gotujemy jeszcze kilka minut, ciągle mieszając. 

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...