Pyszne gołąbki z suszonymi grzybami, polane sosem oczywiście grzybowym.
Przepis jest na około 6 gołąbków średniej wielkości.
Składniki:
- 6 liści kapusty
- ok. 25 dag suszonych grzybów
- 50 g ryżu
- sól, pieprz ziołowy i prawdziwy według uznania
Sos:
- wywar z ugotowanych grzybów
- ok. 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej (do zagęszczenia, więc według uznania)
- sól, pieprz ziołowy i prawdziwy wg uznania
Przygotowanie:
- Suszone grzyby zalej wodą do ich zakrycia i gotuj do miękkości (ok. 40 min.).
- Liście kapusty sparz. Ryż gotuj według przepisu na opakowaniu.
- Ugotowane grzyby schłodź, a następnie zmiel maszynką do mielenia, bądź pokrój na bardzo drobno.
- Zmielone grzyby i ugotowany ryż wymieszaj wraz z przyprawami.
- Następnie farsz nałóż do liści kapusty i uformuj gołąbki. Gotuj na parze przez ok. 40 minut.
- Sos. Wywar z grzybów zagotuj i dopraw rozrobioną w wodzie mąką. Przypraw i gotuj jeszcze kilka minut, ciągle mieszając.
ooo! nigdy nie słyszałam o takich gołąbeczkach ;)
OdpowiedzUsuńa blog dodaję do obserwowanych! :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :)
Usuń