Leciutkie i puszyste placuszki sprawdzą się na niemalże każdą porę - czy to śniadanie czy podwieczorek. Jabłko niebiańsko rozpływa się w ustach, a ciasto jest delikatne i mięciutkie.
Przygotowanie:
- 2 jabłka
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki ksylitolu lub innego słodzidła
- ok. 0,5 szklanki wody gazowanej bądź mleka
- 1 jajko
- Jabłka obierz ze skórki i pokrój na plasterki o średniej grubości (takie nie za chude i nie za grube).
- Środek jabłka wydrąż kieliszkiem.
- Składniki na ciasto połącz w misce i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Rozgrzej patelnie. Jabłka maczaj w cieście i kładź na patelnie. Po chwili przewróć na drugą stronę, aż ciasto się zrumieni.
- Można je podawać na przykład polane miodem.
ale fajne kółeczka! ;d
OdpowiedzUsuńświetne! muszę sama spróbować jabłuszek w tej wersji, poza tym zdrowo :)
OdpowiedzUsuń