niedziela, 22 września 2013

Jabłuszkowe placuszki :)


Leciutkie, zdrowe i puszyste placuszku sprawdzą się na niemalże każdą porę, czy to śniadanie, czy podwieczorek :) Jabłko niebiańsko rozpływa się w ustach, a ciasto jest delikatne i mięciutkie :)




Co nam potrzeba:
- 2 jabłuszka
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki ksylitolu lub innego słodzidła
- ok. 0,5 szklanki wody gazowanej bądź mleka
- 1 jajko

Przygotowanie:
Jabłuszka obieramy ze skórki i kroimy na plasterki o średniej grubości (takie nie za chude i nie za grube:D). Środek wydrążamy kieliszkiem. Składniki na ciasto łączymy w misce i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Rozgrzewamy patelnie. Jabłka zamaczamy w cieście i kładziemy na patelnie. Po chwili przewracamy na drugą stronę, aż ciasto się zrumieni. Można podać na przykład polane miodkiem :)

2 komentarze:

  1. świetne! muszę sama spróbować jabłuszek w tej wersji, poza tym zdrowo :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...