Ostatni wypad do lasu zaliczam do jak najbardziej udanych. Kosze pełne grzybów, a wśród nich piękne, dorodne prawdziwki. Zatem postanowiłam je jakoś wykorzystać i zrobiłam pyszne gołąbki.
Składniki (8 gołąbków):
- kapusta włoska
- 50 g kaszy gryczanej
- 200 g piersi z kurczaka
- 200 g prawdziwków
- 1 łyżka oleju
- sól i przyprawy: pieprz ziołowy i czarny, szczypta chilli
Przygotowanie:
- Ugotuj kaszę gryczaną w stosunku - 1 porcja kaszy na 2 porcje wody.
- Na patelni rozgrzej olej, podsmaż przez chwilę, a następnie duś ok. 15 minut pokrojone w plasterki prawdziwki.
- Kapustę gotuj do momentu możliwości ściągnięcia z niej liści.
- Za pomocą maszynki zmiel pierś z kurczaka i grzyby.
- Połącz ze sobą pierś, grzyby, kaszę i przyprawy.
- Zawijaj farsz w liście kapusty.
- Gotowe gołąbki ułóż w rondelku, którego spód wyłóż pozostałymi liśćmi kapusty. Zalej wodą z ugotowanej kapusty i duś ok. 40 minut.
bardzo ciekawy pomysł na gołąbki ;)
OdpowiedzUsuńnie przepadam za gołąbkami, ale to mówią do mnie, że są pyszne ;)
OdpowiedzUsuń