Muffinki gruszkowe, bez cukru i tłuszczu :)

21 października 2013

Po otwarciu piekarnika poczujesz aromatyczną woń pieczonej gruszki i pełną słodycz. Muffinki nie zawierają tłuszczu, cukru ani żadnych słodzików i są na bazie mąki kukurydzianej. Ciasto jest mięciutkie, puszyste, bardzo słodziutkie i rozpływa się w ustach. Koniecznie spróbujcie takich muffinek, które słodzone są musem owocowym. 



Składniki na 8 sztuk:
  • 1 duży banan
  • 10 malutkich gruszek (jak na zdjęciu) lub 2-3 duże
  • 100 g mąki kukurydzianej, to jest ok. 1 szklanka
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • do nadzienia: wybrany dżem, suszona morwa, jagody goji, gorzka czekolada

Przygotowanie
  1. Banana i gruszki obierz i zmiksuj blenderem na mus.
  2. Połącz wszystkie składniki, także mus owocowy i miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. Nakładaj po 1 czubatej łyżce ciasta do każdej z foremek silikonowych. Jeżeli dodajesz jakiś składnik jako nadzienie, wówczas nałóż najpierw trochę ciasta, później wybrane dodatki (np. 1 łyżeczkę dżemu lub kostkę czekolady), a na końcu ponownie trochę ciasta, aby przykryć dodatek. 
  4. Piecz w 180*C od 30 do 35 minut. 


 

5 komentarzy

  1. mufki! ;) uwielbiam, i zgadzam się z przedmówczynią - kusisz! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mi podpasowały muffinki na mące kukurydzianej, bo też kiedyś robiłam, tylko w wersji wytrawnej :) Nawet mam identyczne foremki ;D

    OdpowiedzUsuń