Po otwarciu piekarnika poczujesz aromatyczną woń pieczonej gruszki i pełną słodycz. Muffinki nie zawierają tłuszczu, cukru ani żadnych słodzików i są na bazie mąki kukurydzianej. Ciasto jest mięciutkie, puszyste, bardzo słodziutkie i rozpływa się w ustach. Koniecznie spróbujcie takich muffinek, które słodzone są musem owocowym.
Składniki na 8 sztuk:
- 1 duży banan
- 10 malutkich gruszek (jak na zdjęciu) lub 2-3 duże
- 100 g mąki kukurydzianej, to jest ok. 1 szklanka
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- do nadzienia: wybrany dżem, suszona morwa, jagody goji, gorzka czekolada
Przygotowanie
- Banana i gruszki obierz i zmiksuj blenderem na mus.
- Połącz wszystkie składniki, także mus owocowy i miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Nakładaj po 1 czubatej łyżce ciasta do każdej z foremek silikonowych. Jeżeli dodajesz jakiś składnik jako nadzienie, wówczas nałóż najpierw trochę ciasta, później wybrane dodatki (np. 1 łyżeczkę dżemu lub kostkę czekolady), a na końcu ponownie trochę ciasta, aby przykryć dodatek.
- Piecz w 180*C od 30 do 35 minut.
Kusisz Monia:)
OdpowiedzUsuńI o to chodzi ;)
Usuńmufki! ;) uwielbiam, i zgadzam się z przedmówczynią - kusisz! :)
OdpowiedzUsuńwyglądają super!
OdpowiedzUsuńBardzo mi podpasowały muffinki na mące kukurydzianej, bo też kiedyś robiłam, tylko w wersji wytrawnej :) Nawet mam identyczne foremki ;D
OdpowiedzUsuń