Zapraszam Was na kakaowy tort z soczewicy i ryżu, w towarzystwie truskawek, masy budyniowej i śmietankowego dodatku. Pysznie, smacznie i oryginalnie.
TROSZKĘ O TŁUSZCZACH
Olej, jako tłuszcz może źle się kojarzyć osobom na diecie, odchudzającym się, chcącym zmienić dotychczasowy styl odżywiania się. W większości przypadków, pierwszym eliminowanym z diety produktem jest właśnie tłuszcz, także ten zdrowy, czyli oleje, masła roślinne, oliwa z oliwek, a także inne produkty mające w składzie tłuszcz. I to jest BŁĄD! Tłuszcz w codziennej diecie jest tak samo potrzebny jak białka i węglowodany. Nie można go całkowicie wyrzucić z jadłospisu. Oczywiście, można go ograniczyć, ale nie do zera!
Składniki:
- 100 g ryżu brązowego (waga przed ugotowaniem)
- 200 g soczewicy zielonej (waga przed ugotowaniem)
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 100 g miodu gryczanego (bądź innego)
- 110 g dojrzałego banana (waga bez skórki) (1 duży)
- 190 g obranych jabłek (2 średnie)
- 50 g zmielonych orzechów ziemnych
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki kakao
Przygotowanie:
- Ryż i soczewicę ugotuj według instrukcji podanej na opakowaniu. Następnie schłodź.
- Banana i jabłka z miodem zblenduj na mus. Orzechy zblenduj do konsystencji masła orzechowego.
- Ostudzoną soczewicę i ryż również zblenduj na średnio gładką masę. Dodaj wszystkie pozostałe składniki i miksuj do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
- Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik mocno rozgrzej w 180*C, gdzie kolejno piecz ciasto przez 45 minut.
- Po wyciągnięciu maksymalnie ostudzić.
Masa budyniowa:
- 400 ml mleka
- 1 torebka budyniu śmietankowego/waniliowego
- stewia lub ksylitol
⟶ Ugotuj budyń według przepisu na opakowaniu (tylko z mniejszą ilością mleka).
Śmietankowe różyczki do przyozdobienia:
- 100 g chudego twarożku
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- aromat waniliowy
- odrobina wybranego słodzika
⟶ Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę.
Dodatkowo:
- 250 g świeżych truskawek
⟶ Połowę truskawek pokrój w talarki i ułóż na masie budyniowej, pozostała część posłuży do przyozdobienia wierzchu
Końcowy etap:
- Kiedy ciasto całkowicie wystygło, przekrój go na dwa blaty. Uwaga! Ciasto jest niezwykle delikatne i może się ukruszyć. Podejdź do tego etapu ostrożnie.
- Jeden blat posmaruj masą budyniową, następnie ułóż talarki truskawek i przykryj drugą częścią ciasta.
- Na wierzchu stwórz dekorację z waniliowego twarożku i truskawek.
Strasznie ciekawy przepis :D Zaintrygował mnie :D Zapisuję!
OdpowiedzUsuńPolecam :) Jest przepyszny :) Wczoraj zrobiony, a dzisiaj nie ma po nim śladu :) Załapałam się na ostatni kawałeczek :) Bardzo delikatny, rozpływa się w ustach, a soczewica i ryż są w ogóle nie wyczuwalne :)
UsuńSuper zdrowe ciacho :D Czyli coś dla mnie ;) Wygląda przepięknie! :)
OdpowiedzUsuń