sobota, 17 maja 2014

Tort kakaowy :)

Zapraszam Was na kakaowy Tort z soczewicy i ryżu, w towarzystwie truskawek, masy budyniowej i śmietankowego dodatku. Pysznie, smacznie, zdrowo :) Koniecznie do powtórki, choć w innych wariacjach.


TROSZKĘ O TŁUSZCZACH 
Olej, jako tłuszcz może źle się kojarzyć osobom na diecie, odchudzającym się, chcącym zmienić dotychczasowy styl odżywiania się. W większości przypadków, pierwszym eliminowanym z diety produktem jest właśnie tłuszcz, także ten zdrowy czyli oleje, masła roślinne, oliwa z oliwek, a także inne produkty mające w składzie tłuszcz. I to jest BŁĄD! Tłuszcz w codziennej diecie jest tak samo potrzebny jak białka i węglowodany. Nie można go całkowicie wyrzucić z jadłospisu. Oczywiście, warto go ograniczyć, ale nie do zera! 



Składniki:
- 100 g ryżu brązowego (waga przed ugotowaniem)
- 200 g soczewicy zielonej (waga przed ugotowaniem)
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 100 g miodu gryczanego (bądź innego)
- 110 g dojrzałego banana (waga bez skórki) (1 duży)
- 190 g obranych jabłek (2 średnie)
- 50 g zmielonych orzechów ziemnych
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki kakao

Przygotowanie:

  1. Ryż i soczewicę zalewamy 1 l wrzątku z odrobiną soli. Polecam gotować w torebkach, gdyż soczewicę wyciągniemy po 25 minutach gotowania, natomiast ryż po 35 minutach. Ostudzamy. Banana i jabłka z miodem blendujemy na mus. To samo z orzechami, jeżeli mamy w całości. Ostudzoną soczewicę i ryż również blendujemy na średnio gładką masę. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i blendujemu, do uzyskania jednolitej konsystencji.
  2. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik mocno nagrzewamy w 180*, gdzie ciasto będziemy piekli 45 minut.
  3. Po wyciągnięciu maksymalnie ostudzić.


Masa budyniowa:
- 400 ml mleka
- 1 torebka budyniu śmietankowego/waniliowego
- stewia lub ksylitol

Gotujemy budyń według przepisu na opakowaniu.

Śmietankowe różyczki do przyozdobienia:
- 100 g chudego twarożku
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- aromat waniliowy
- odrobina wybranego słodzika

Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę.

Dodatkowo:
- 250 g świeżych truskawek

Połowę truskawek kroimy w talarki u układamy na masie budyniowej, pozostała część posłuży nam do przyozdobienia wierzchu

Kiedy ciasto całkowicie wystygło, przekrajmy go na dwa blaty. Uwaga! Ciasto jest niezwykle delikatne i może się ukruszyć. Podchodzić do tego etapu ostrożnie. Jeden blat smarujemy masą budyniową, następnie układamy talarki truskawek i przykładamy drugą częścią ciasta. Na wierzchu tworzymy dekorację z waniliowego twarożku i truskawek.

3 komentarze:

  1. Strasznie ciekawy przepis :D Zaintrygował mnie :D Zapisuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam :) Jest przepyszny :) Wczoraj zrobiony, a dzisiaj nie ma po nim śladu :) Załapałam się na ostatni kawałeczek :) Bardzo delikatny, rozpływa się w ustach, a soczewica i ryż są w ogóle nie wyczuwalne :)

      Usuń
  2. Super zdrowe ciacho :D Czyli coś dla mnie ;) Wygląda przepięknie! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...