Robiliście kiedyś jajecznicę na mleku? Ja osobiście robię ją już od dawna. Nie smażąc jej na oleju, maśle czy innych tłuszczach sprawiamy, że staje się bardziej delikatna, lżejsza i mniej kaloryczna. Można wzbogacić ją różnymi dodatkami, np. pomidorami, szczypiorkiem, wędliną czy nawet parówką. Jednak dobrą parówką! Parówka, którą ja użyłam to parówka sojowa chili od Polsoja. Nadała potrawie pikanterii i wzbogaciła o kolejną porcję białka. Mimo, że parówka to nadal zdrowo i lekko.
Składniki:
- ok. 3 łyżki mleka
- 2 jajka
- sól
- parówka chili Polsoja
Przygotowanie:
- Parówkę pokroić w talarki.
- Jajka rozbić i rozbełtać z mlekiem, dodać parówkę.
- Wylać na patelnie, ciągle mieszając, aż do ścięcia się jajek. Uwaga! Nie należy zbyt długo jej smażyć, ponieważ stanie się sucha i twarda, a taka nie jest już smaczna.
- Można podać z warzywami i szczypiorkiem.
Z samym melkiem nie miałam jeszcze odwagi spróbować, zawsze odrobinę masła daję "tak na wszelki wypadek". No ale skoro mówisz, że będzie dobrze to przetestuję następnym razem :)
OdpowiedzUsuń