Dietetyczna jajecznica :)

19 czerwca 2014

Robiliście kiedyś jajecznicę na mleku? Ja osobiście robię ją już od dawna. Nie smażąc jej na oleju, maśle czy innych tłuszczach sprawiamy, że staje się bardziej delikatna, lżejsza i mniej kaloryczna. Można wzbogacić ją różnymi dodatkami, np. pomidorami, szczypiorkiem, wędliną czy nawet parówką. Jednak dobrą parówką! Parówka, którą ja użyłam to parówka sojowa chili od Polsoja. Nadała potrawie pikanterii i wzbogaciła o kolejną porcję białka. Mimo, że parówka to nadal zdrowo i lekko.



Składniki:

Przygotowanie:
  1. Parówkę pokroić w talarki. 
  2. Jajka rozbić i rozbełtać z mlekiem, dodać parówkę. 
  3. Wylać na patelnie, ciągle mieszając, aż do ścięcia się jajek. Uwaga! Nie należy zbyt długo jej smażyć, ponieważ stanie się sucha i twarda, a taka nie jest już smaczna. 
  4. Można podać z warzywami i szczypiorkiem.


1 komentarz

  1. Z samym melkiem nie miałam jeszcze odwagi spróbować, zawsze odrobinę masła daję "tak na wszelki wypadek". No ale skoro mówisz, że będzie dobrze to przetestuję następnym razem :)

    OdpowiedzUsuń