Tata złowił szczupaka, więc trzeba go należycie spożytkować. Tak przygotowana ryba smakuje wyśmienicie.
Składniki:
- 1 mały świeży szczupak
- sok z cytryny
- 1 łyżka oleju z awokado
- koper
- świeże/mrożone warzywa ulubione (u mnie marchewka, kalafior, groszek, por, brokuł, fasolka szparagowa, ziemniaczki - każdego po troszku)
- sól i przyprawy: carry, pieprz czerwony, pieprz caynne
Przygotowanie:
- Naczynie żaroodporne wyłóż folią aluminiową.
- Oczyszczonego szczupaka skrop sokiem z cytryny, do środka ryby włóż koperek, posól i przypraw. Warzywa pokrój według upodobań, jednak nie za grubo.
- Ułóż w naczyniu, polej olejem.
- Naczynie szczelnie owiń z wierzchu folią. Wstaw do piekarnika na 180*C na 40 min, następnie na 20 minut na 200*C, na końcu na 10 minut na 180*C z okrytym wierzchem.
no świeżego szczupaka to jeszcze w żadnym sklepie nie widziałam! zazdroszczę Taty :D chyba też muszę swojego podpuścić, żeby coś mi przyniósł :)
OdpowiedzUsuńtakie rybki to ja lubię! <3
OdpowiedzUsuń