Wołowina jest bardzo dobrym źródłem białka i żelaza. Ponad to bogata jest w cynk i witaminy z grupy B. Należy do mięs chudych, 100 g dostarcza 113 kcal, 20 g białka i tylko 3,5 g tłuszczu. Jednak czerwone mięsa spożywajmy z umiarem, a decydując się na nie wybierajmy te najchudsze.
Pulpeciki są bardzo smaczne, a dodatek otrąb tworzy chrupiącą warstwę. Użyłam oleju z awokado, dzięki czemu nie musiałam dodawać dużej ilości tłuszczu, wystarczała 1 łyżeczka.
Pulpeciki są bardzo smaczne, a dodatek otrąb tworzy chrupiącą warstwę. Użyłam oleju z awokado, dzięki czemu nie musiałam dodawać dużej ilości tłuszczu, wystarczała 1 łyżeczka.
Składniki:
- 180 g chudej wołowiny
- 1 małe jajko
- 2 łyżki otrąb obojętnego rodzaju
- sól i przyprawy: pieprz, chili
- 1 łyżeczka oleju z awokado
Przygotowanie:
- Wołowinę należy zmielić i przyprawić.
- Jajko rozbełtać z jedną łyżką otrąb i wymieszać z mięsem.
- Dobrze połączone składniki formować w kulki (u mnie wyszło 5 kuleczek). Każdą obtoczyć w pozostałej 1 łyżce otrąb.
- Na patelni rozgrzać olej i rozprowadzić za pomocą pędzelka. Obsmażyć pulpeciki z dwóch stron, następnie dusić pod przykryciem ok. 15 - 20 minut.
- Podawaj z kaszą i warzywami.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz