Pulpeciki z wołowiny :)

17 czerwca 2014

Wołowina jest bardzo dobrym źródłem białka i żelaza. Ponad to bogata jest w cynk i witaminy z grupy B. Należy do mięs chudych, 100 g dostarcza 113 kcal, 20 g białka i tylko 3,5 g tłuszczu. Jednak czerwone mięsa spożywajmy z umiarem, a decydując się na nie wybierajmy te najchudsze.

Pulpeciki są bardzo smaczne, a dodatek otrąb tworzy chrupiącą warstwę. Użyłam oleju z awokado, dzięki czemu nie musiałam dodawać dużej ilości tłuszczu, wystarczała 1 łyżeczka. 



Składniki:
  • 180 g chudej wołowiny
  • 1 małe jajko
  • 2 łyżki otrąb obojętnego rodzaju
  • sól i przyprawy: pieprz, chili
  • 1 łyżeczka oleju z awokado

Przygotowanie:
  1. Wołowinę należy zmielić i przyprawić. 
  2. Jajko rozbełtać z jedną łyżką otrąb i wymieszać z mięsem. 
  3. Dobrze połączone składniki formować w kulki (u mnie wyszło 5 kuleczek). Każdą obtoczyć w pozostałej 1 łyżce otrąb. 
  4. Na patelni rozgrzać olej i rozprowadzić za pomocą pędzelka. Obsmażyć pulpeciki z dwóch stron, następnie dusić pod przykryciem ok. 15 - 20 minut. 
  5. Podawaj z kaszą i warzywami. 


Brak komentarzy

Prześlij komentarz