środa, 2 lipca 2014

Serniczkowe serduszko z musem mango - banan i chrupiącą warstwą habżyków :)

Uwielbiam serniki! Są lekkie, delikatne, puszyste, pyszne! Na ciepło, na zimno - jak chcesz. Ciepła pogoda, zmusiła mnie, ażeby zrobić sernik na zimno, a raczej małe, słodkie serniczki, także zapraszam ;) Przepis prosty, więc każdy sobie poradzi :)



Składniki na ok. 10 serduszek

Na wierzch
- 5 chlebków lnianych niepieczonych - HABŻYKI
               LUB
- 2 łyżki siemienia lnianego brązowego
- 2 łyżki nasion słonecznika
- 1 łyżka nasion sezamu
- 1 płaska łyżka miodu

Masa sernikowa:
- 500 g chudego twarożku do serników (u mnie Emilki 0%)
- stewia (wg uznania)
- 2g agar-agar lub 10 g żelatyny

Mus owocowy
- pół dużego dojrzałego banana
- pół dojrzałego mango
- odrobina agaru (1/5 łyżeczki) lub 1 łyżeczka żelatyny

W silikonowych foremkach układamy warstwami:
1. Pokruszone chlebki habżyki.
                   LUB
Len i słonecznik - ziarna słonecznika podsmażamy do zrumienienia na patelni, łączymy z siemieniem lnianym, sezamem i miodem. Powstałą masę nakładamy na dno każdej foremki.
2. Masę serową - rozpuszczoną substancję żelującą miksujemy z serkiem i stewią
3. Mus owocowy - owoce blendujemy na mus i łączymy z rozpuszczoną substancją żelującą

Wstawiamy do lodówki. W przypadku agaru na ok. 1 godzinę, a jeśli użyliśmy żelatyny na ok. 5 godzin.

Prościzna :) Zachęcam do spróbowania Habżyków, są bardzo smaczne i bardzo zdrowe, a do tego dają dużo możliwości w kuchni. Do poczytania tutaj i tutaj :)


PS: Niechcący usunęłam pozostałe zdjęcia serniczków i zostało mi tylko to jedno :( Tak bardzo szkoda :(

1 komentarz:

  1. wyglądają ROMANTYCZNIE :D podoba mi się ten pomysł :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...