Dżem jagodowy bez cukru i żelatyny :)

12 sierpnia 2014

Dżem jest bez dodatku cukru, jednak słodycz zapewnia mu stewia, ponad to, aby konsystencja była "galaretkowata" dodałam agaru.



Składniki (3 małe słoiczki):
  • 1 kg jagód
  • 10 g stewi w proszku
  • 2 łyżeczki agaru
  • 1/3 szklanki wrzątku

Przygotowanie:
  1. Jagody starannie opłukać i wrzucić na patelnie. Smażyć do momentu uzyskania jednolitej konsystencji, aż owoce się rozpadną. W razie potrzeby dolewać wody. 
  2. Gotowe owoce przecierać przez sito, aby uzyskać sam mus. 
  3. We wrzątku przygotować roztwór agaru (instrukcje podane są na opakowaniu). 
  4. Zagotować mus jagodowy, dodać stewię i roztwór agaru pozostawiając 2 łyżeczki na dżem ze skórek. Pozostałe skórki należy zblendować na gładką masę i postępować tak samo jak w przypadku dżemu z musu. 
  5. Gorące masy przełożyć do słoiczków, szczelnie zakręcić i odstawić do góry dnem.

Z tych proporcji wychodzą 2 słoiczki dżemu z musu i 1 ze skórek. Oczywiście nie musisz oddzielać miąższu owoców od skórek, a wszystko połączyć razem. Ja natomiast zrobiłam oddzielnie i efekt był zadowalający. 

Dżem przygotowany ze zmiksowanych skórek jagodowych jest przepyszny! Ma kremową konsystencję, delikatny, słodki smak. Rozsmarowuje się niczym puszysty krem czekoladowy. Bardzo smaczny.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz