Dżem jest bez dodatku cukru, jednak słodycz zapewnia mu stewia, ponad to, aby konsystencja była "galaretkowata" dodałam agaru.
Składniki (3 małe słoiczki):
- 1 kg jagód
 - 10 g stewi w proszku
 - 2 łyżeczki agaru
 - 1/3 szklanki wrzątku
 
Przygotowanie:
- Jagody starannie opłukać i wrzucić na patelnie. Smażyć do momentu uzyskania jednolitej konsystencji, aż owoce się rozpadną. W razie potrzeby dolewać wody.
 - Gotowe owoce przecierać przez sito, aby uzyskać sam mus.
 - We wrzątku przygotować roztwór agaru (instrukcje podane są na opakowaniu).
 - Zagotować mus jagodowy, dodać stewię i roztwór agaru pozostawiając 2 łyżeczki na dżem ze skórek. Pozostałe skórki należy zblendować na gładką masę i postępować tak samo jak w przypadku dżemu z musu.
 - Gorące masy przełożyć do słoiczków, szczelnie zakręcić i odstawić do góry dnem.
 
Z tych proporcji wychodzą 2 słoiczki dżemu z musu i 1 ze skórek. Oczywiście nie musisz oddzielać miąższu owoców od skórek, a wszystko połączyć razem. Ja natomiast zrobiłam oddzielnie i efekt był zadowalający. 
Dżem przygotowany ze zmiksowanych skórek jagodowych jest przepyszny! Ma kremową konsystencję, delikatny, słodki smak. Rozsmarowuje się niczym puszysty krem czekoladowy. Bardzo smaczny.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz