wtorek, 12 sierpnia 2014

Dżem jagodowy ze stewią i agarem :)

Słoiczków nie otwierałam, ale wiem, że dżemik jest pyszny, ponieważ zostawiłam odrobinkę na spróbowanie.  Dżem jest bez dodatku cukru, słodycz zapewnia mu stewia, ponad to, aby konsystencja była "galaretkowata" dodałam agaru. Najpierw zrobiłam dżemik z samego musu, a następnie ze skórek, ażeby niczego nie marnować. Zdrowy, dietetyczny, bez konserwantów dżemik na pewno poprawi nam humor w pochmurne zimowe dni :)



Składniki (3 małe słoiczki):
- 1 kg jagód
- 10 g stewi w proszku
- 2 łyżeczki agaru
- 1/3 szklanki wrzątku

Przygotowanie:
Jagody starannie opłukać i wrzucić na patelnie. Smażyć do momentu uzyskania jednolitej konsystencji, aż owoce się rozpadną. W razie potrzeby dolewać wody. Gotowe owoce przecierać przez sito, aby uzyskać sam mus. We wrzątku przygotować roztwór agaru (instrukcje podane są na opakowaniu). Zagotować mus jagodowy, dodać stewię i roztwór agaru pozostawiając 2 łyżeczki na dżem ze skórek. Pozostałe skórki należy zblendować na gładką masę, i postępować tak samo jak w przypadku dżemu z musu. Gorące masy przełożyć do słoiczków, szczelnie zakręcić i odstawić do góry dnem.

Z tych proporcji wychodzą 2 słoiczki dżemu z musu i 1 ze skórek :)

Edit:
Dżem przygotowany ze zmiksowanych skórek jagodowych jest przepyszny! Ma kremową konsystencję, delikatny, słodki smak. Rozsmarowuje się niczym puszysty krem czekoladowy. Bardzo smaczny, szkoda tylko, że miałam jeden słoiczek ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...