Dzisiaj mam dla Was przepis, który także mogą zastosować wegetarianie! Są to krokiety z boczniakami, a także z dodatkiem suszonych pomidorów w oleju. Krokiety zostały przyrządzone z mąki pszennej pomieszanej z pełnoziarnistą, z farszem warzywnym i sosem grzybowym z suszonych grzybów leśnych. Ja krokietów nigdy nie panieruję i nie smażę. Zmniejszam w ten sposób kaloryczność dania, poziom tłuszczu i oczywiście zaoszczędzam czas w kuchni. Nie próbowałam nigdy tak przyrządzonych krokietów i na chwilę obecną nie mam zamiaru, ponieważ te moje sprawdzają się w 100%. Także serdecznie Wam polecam takową wersję, jeśli jeszcze nie mieliście okazji jej spróbować.
Składniki na naleśniki:
- 100 g mąki pszennej
- 120 g mąki żytniej razowej
- 250 ml mleka
- 250 ml wody gazowanej
- 2 jajka
- szczypta soli
→ Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Aby otrzymać idealną konsystencję "naleśnikową" można dodać więcej mleka bądź mąki. Nakładać na bardzo mocno rozgrzaną patelnie teflonową po jednej kokilce masy. Smażyć z dwóch stron do lekkiego zbrązowienia się ciasta.
Składniki na farsz:
- 370 g boczniaków w zalewie naturalnej
- 120 g suszonych pomidorów w oleju
- 0,5 kg kapusty kiszonej
- sól i przyprawy: pieprz prawdziwy, pieprz ziołowy, dla ostrości chili
→ Kiszoną kapustę należy gotować do miękkości, ok. 1 godzinę. Następnie razem z boczniakami zmielić na maszynce o dużych oczkach, lub po prostu pokroić. Pomidory pokroić w niewielkie kawałeczki. Wszystkie składniki wymieszać z przyprawami.
Składniki na sos grzybowy:
- 700 ml wody
- zalewa z boczniaków
- 50 g suszonych grzybów leśnych
- sól, pieprz
- 1,5 czubatej łyżki mąki owsianej lub innej dowolnej
- 1 czubata łyżka jogurtu
- 3 łyżki wody
→ Grzyby ugotować w wodzie do miękkości, do ok. godziny. Wyciągnąć. Dla uzyskania lepszego smaku można dodać pozostałą zalewę z boczniaków. Przyprawić, zagotować. Dodać zawiesinę do zagęszczenia sosu i jeszcze chwilę gotować.
UWAGA! Grzyby, które zostały można wykorzystać dodając je również do farszu bądź drobniutko pokroić i dodać do sosu.
→ Na każdy naleśnik nałożyć po ok. 2 łyżki farszu i zawinąć w formie krokieta. Podawać polane gorącym sosem z leśnych grzybów.
aaaaaa boczniaki <3 w takiej wersji jeszcze nigdy nie jadłam, wyglądają OBŁĘDNIE! polecam za to flaczki z boczniaków - doprawione majerankiem smakują naprawdę super :)
OdpowiedzUsuńOsobiście boczniakowych flaczków nie jadłam, ale Mama mówi, że kiedyś często je robiła i faktycznie były bardzo smaczne :)
UsuńA krokieci polecam - przepyszne są! :)