Są to jedne z najlepszych muffinek jakie jadłam. Mają oryginalny smak, lekkie, puszyste wnętrze i chrupiącą "skórkę". Są przepyszne. Koniecznie musicie je spróbować! Ja jestem zachwycona!
Składniki:
- 1,5 szklanki surowych migdałów lub mączki migdałowej
- 1/4 szklanki mleka migdałowego
- 1/4 szklanki syropu klonowego
- białka z 6 jajek
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1/4 szklanki nasion chia (Skworcu)
Przygotowanie:
- Zmiel migdały robotem kuchennym na drobno, aby przypominały mąkę, albo użyj mączki migdałowej ze sklepu.
- Zmieszaj trzepaczką lub ubij mleko migdałowe, syrop klonowy, białka jajek, wanilię, cynamon, sól.
- Dodaj mielone migdały i nasiona chia. Wymieszaj wszystkie składniki.
- Masę rozłóż do 12 silikonowych muffinek.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190* C na 20 minut, do uzyskania złocistobrązowej barwy.
Z podanych składników wychodzi 12 muffinek
❗❗❗ Przepis pochodzi z książki "Dieta Aztecka - odchudzająca moc cudownych nasion chia", autorstwa dr Bob'a Arnota.
śliczne babeczki i bez mąki - to lubię :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajne, wypieki z mąki migdałowej mają genialny smak i są zdrowe!
OdpowiedzUsuńascetyczne, ale ufam, że były pyszne!
OdpowiedzUsuńIntrygujący pomysł :)
OdpowiedzUsuń