czwartek, 28 sierpnia 2014

Muffinki migdałowe z nasionkami chia - bez mąki, cukru :)

Są to jedne z najlepszych muffinek jakie jadłam. Mają oryginalny smak, lekkie, puszyste wnętrze i chrupiącą "skórkę". Są przepyszne. Koniecznie musicie je spróbować! Ja jestem zachwycona!



Składniki:
  • 1,5 szklanki surowych migdałów lub mączki migdałowej
  • 1/4 szklanki mleka migdałowego
  • 1/4 szklanki syropu klonowego
  • białka z 6 jajek
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1/4 szklanki nasion chia (Skworcu)

Przygotowanie:
  1. Zmiel migdały robotem kuchennym na drobno, aby przypominały mąkę, albo użyj mączki migdałowej ze sklepu.
  2. Zmieszaj trzepaczką lub ubij mleko migdałowe, syrop klonowy, białka jajek, wanilię, cynamon, sól.
  3. Dodaj mielone migdały i nasiona chia. Wymieszaj wszystkie składniki.
  4. Masę rozłóż do 12 silikonowych muffinek. 
  5. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190* C na 20 minut, do uzyskania złocistobrązowej barwy.

Z podanych składników wychodzi 12 muffinek 


❗❗❗ Przepis pochodzi z książki "Dieta Aztecka - odchudzająca moc cudownych nasion chia", autorstwa dr Bob'a Arnota.

4 komentarze:

  1. śliczne babeczki i bez mąki - to lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo fajne, wypieki z mąki migdałowej mają genialny smak i są zdrowe!

    OdpowiedzUsuń
  3. ascetyczne, ale ufam, że były pyszne!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...