To już trzecia, w ostatnim czasie propozycja przygotowania omleta. W tej wersji dodałam sproszkowane białko o smaku czekoladowym, które nadało omletowi delikatnego aromatu kakaowego. Omlet wyszedł smaczny, jednak troszkę zbyt suchy, dlatego należy go podawać z dużą ilością jogurtu naturalnego i owoców.
Składniki:
- 20 g mąki żytniej (1 łyżka)
- 20 g odżywki białkowej (1 miarka)
- 1 łyżka mleka
- 2 jajka
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka oleju
Przygotowanie:
- Żółtka oddziel od białek.
- Wymieszaj mąkę, odżywkę białkową, mleko, żółtka, proszek do pieczenia.
- Białka ubij na sztywną pianę. Delikatnie wymieszaj z masą.
- Na patelni rozgrzej olej. Wylej masę, przykryj pokrywką i smaż po ok. 2 minuty z każdej strony.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. jogurtem naturalnym i owocami.
o, u mnie też dzisiaj omlecior :D Twój wygląda mega pysznie!
OdpowiedzUsuńrzadko kiedy mam czas rano na przygotowanie takich pysznosci, zwykle owsianka... no ale w weekend chyba się skuszę :)
OdpowiedzUsuń