Drobiowe pulpeciki są idealną propozycją na obiad, choć dobrze pasują także na kolację. Są proste w przygotowaniu, nie wymagają dużej ilości składników i bardzo szybko się je robi. I oczywiście są bardzo smaczne i zdrowe. W celu nadania im ciekawego smaku dodałam świeże listki bazylii i świeżą papryczkę chilli. Ty możesz wybrać inne dodatki, myślę że dobrze pasowałaby także natka pietruszki, czosnek i inne zioła, tak na prawdę możliwości jest wiele.
Składniki (10 sztuk):
- 300 g mielonej piersi z kurczaka
- 1 jajko
- 2 łyżeczki otrąb
- kilka listków bazylii
- pół papryczki chilli
- sól, pieprz, pieprz cayenne
Przygotowanie:
- Listki bazylii i chilli drobno posiekaj.
- Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj przez kilka minut. Następnie uformuj kulki.
- Piecz w nagrzanym piekarniku na 180*C przez 20 minut.
Świetne, i zdrowe do tego :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńbardzo fajny przepis, za każdym razem przez różnorodność dodatków wychodzi pewnie zupełnie inne dane :) mi się marzą takie z koperkiem i gałką muszkatołową... :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis! Sama robię podobne, tyle że z innymi dodatkami, z cebulką i duszone w warzywach :) Kiedyś spróbuję Twojego patentu na upieczenie ich w piekarniku :)
OdpowiedzUsuńmyślałam o takich pulpecikach w spaghetti :)
OdpowiedzUsuńJestem jak najbardziej za takimi pulpecikami, u mnie dzisiaj też były drobiowe na obiad ;)
OdpowiedzUsuńSuper alternatywa dla wołowych czy wieprzowych kotletów. Wyglądają świetnie!
OdpowiedzUsuń