Kiedy po raz pierwszy zobaczyłam, że sernik można wykonać z kaszy jaglanej byłam zaskoczona. Ale również zaciekawiona, dlatego też postanowiłam w końcu go zrobić! Serniczek jest przepyszny! Delikatny, kremowy, aksamitny! Po prostu cudowny! Spód ciasta wykonany z migdałów i nasionek chia wpasował się idealnie, jest puchaty, mięciutki i aromatyczny. Teraz chyba nie będę kupować sera a kaszę jaglaną. Jestem zachwycona końcowym efektem, podobnie jak w przypadku sernika z tofu, którego robiłam na Wielkanoc, o TUTAJ. Serdecznie Wam polecam, uwierzcie mi będziecie równo pozytywnie zaskoczeni, co ja.
Składniki na ciacho:
- 50 g migdałów bądź mąki migdałowej
- 1 białko lub 1 łyżka mąki owsianej/ziemniaczanej z 2 łyżkami wody
- 20 g nasionek chia (2 łyżki)
- 1 łyżeczka stewii w proszku
- 1/3 łyżeczki cynamon
- szczypta soli
- 20 ml mleka / napoju roślinnego
- 115 g kaszy jaglanej
- 500 ml mleka / napoju roślinnego
- 1 płaska łyżka stewii w proszku
- 4 łyżki jagód goji
Przygotowanie:
- Kaszę należy przepłukać zimną wodą. Zagotować 250 ml mleka, wsypać kaszę, dodać stewię, zmniejszyć ogień i gotować ok. 20 minut, do momentu wchłonięcia mleka. Od czasu do czasu zamieszać.
- Lekko ostygniętą kaszę należy zblendować/zmiksować dodając do niej kolejne 250 ml mleka. Pod koniec miksowania dodać jagody goji i dosłownie chwilkę zamiksować, tak aby owoce całkowicie się nie rozpadły.
- Migdały należy zmielić na mąkę. Białko ubić na sztywną pianę (pominąć jeśli nie używamy białka). Wszystkie składniki na ciasto połączyć.
- Przygotować formę/foremki. Ja użyłam dwóch foremek serduszek, średniej wielkości, ale równie dobrze możesz serniczki przygotować w muffinkach bądź średniej keksówcę.
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę na ciasto, następnie delikatnie masę jaglaną (masa jaglana jest cięższa, dlatego należy delikatnie ją rozprowadzić, nie dociskając mocno).
- Piec w nagrzanym piekarniku na 180*C 25 minut.
jejku! cóż za rewelacyjny przepis!! :)
OdpowiedzUsuń