piątek, 12 września 2014

Jaglany sernik na migdałowym cieście :)

Kiedy po raz pierwszy zobaczyłam, że sernik można wykonać z kaszy jaglanej byłam zaskoczona. Ale również zaciekawiona, dlatego też postanowiłam w końcu go zrobić! Serniczek jest przepyszny! Delikatny, kremowy, aksamitny! Po prostu cudowny! Spód ciasta wykonany z migdałów i nasionek chia wpasował się idealnie, jest puchaty, mięciutki i aromatyczny. Teraz chyba nie będę kupować sera a kaszę jaglaną. Jestem zachwycona końcowym efektem, podobnie jak w przypadku sernika z tofu, którego robiłam na Wielkanoc, o TUTAJ. Serdecznie Wam polecam, uwierzcie mi będziecie równo pozytywnie zaskoczeni, co ja.


Składniki na ciacho:
  • 50 g migdałów bądź mąki migdałowej
  • 1 białko lub 1 łyżka mąki owsianej/ziemniaczanej z 2 łyżkami wody
  • 20 g nasionek chia (2 łyżki)
  • 1 łyżeczka stewii w proszku
  • 1/3 łyżeczki cynamon
  • szczypta soli
  • 20 ml mleka / napoju roślinnego 
Składniki na masę jaglaną:
  • 115 g kaszy jaglanej
  • 500 ml mleka / napoju roślinnego 
  • 1 płaska łyżka stewii w proszku
  • 4 łyżki jagód goji

Przygotowanie:
  1. Kaszę należy przepłukać zimną wodą. Zagotować 250 ml mleka, wsypać kaszę, dodać stewię, zmniejszyć ogień i gotować ok. 20 minut, do momentu wchłonięcia mleka. Od czasu do czasu zamieszać.
  2. Lekko ostygniętą kaszę należy zblendować/zmiksować dodając do niej kolejne 250 ml mleka. Pod koniec miksowania dodać jagody goji i dosłownie chwilkę zamiksować, tak aby owoce całkowicie się nie rozpadły.
  3. Migdały należy zmielić na mąkę. Białko ubić na sztywną pianę (pominąć jeśli nie używamy białka). Wszystkie składniki na ciasto połączyć.
  4. Przygotować formę/foremki. Ja użyłam dwóch foremek serduszek, średniej wielkości, ale równie dobrze możesz serniczki przygotować w muffinkach bądź średniej keksówcę. 
  5. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę na ciasto, następnie delikatnie masę jaglaną (masa jaglana jest cięższa, dlatego należy delikatnie ją rozprowadzić, nie dociskając mocno). 
  6. Piec w nagrzanym piekarniku na 180*C 25 minut. 


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...