Początkowo obawiałam się jego smaku. Pierwszy raz (dzięki Polsoja) robiłam sernik z tofu, a do tego w 100% roślinny. Wkrótce jednak okazało się, że moje obawy były zbędne. Ten sernik jest po prostu przepyszny. Delikatny i aksamitny. Nawet nie poznasz, że jest z tofu. Do tego zrobiłam pyszną czekoladową, a dokładnie karobową polewę. Nie spodziewałam się takiego efektu. Jestem pozytywnie zaskoczona, zatem jak najbardziej polecam Wam przygotować go w domu.
Składniki na ciasto:
- 100 g mąki owsianej
- 40 g oleju kokosowego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 saszetki stewi (waniliowa i standardowa) → 2 g
- 50 ml mleka sojowego
→ Wszystkie składniki połącz ze sobą i ugnieć ciasto. Wstaw je do zamrażalnika na ok. 10 - 15 minut. Uwaga! Szybko twardnieje.
Składniki na masę serową:
- 2 kostki tofu Polsoja (360 g)
- 100 g obranego banana
- 150 ml mleka sojowego
- 2 saszetki stewi (waniliowa i standardowa) → 2 g
- 1 czubata łyżka skrobi kukurydzianej
→ Wszystkie składniki zmiksuj za pomocą blendera, tak aby masa była odpowiednio rozdrobniona, a tofu z bananem pozostało bez grudek.
Składniki na polewę karobową:
- 100 ml wody
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 2 czubate łyżki karobu
- 2 saszetki stewi - 2 g
→ Wodę z olejem podgrzej, dodaj karob, zmniejsz ogień do minimum i energicznie mieszaj do momentu powstania bezgrudkowej masy.
Końcowy etap:
→ Ciastem wyłóż spód formy, wyłożonej papierem do pieczenia, wylej masę serową. Piekarnik nagrzej do 200*C, po wstawieniu ciasta zmniejsz do 180*C i tak piecz przez 55-60 minut. Po ostygnięciu polej karobową polewą.
wow, nieźle się napracowałaś :) nigdy nie próbowałam sernika w takiej wersji, wygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńMożna powiedzieć, że bardziej się napracowałam umysłowo (ażeby wymyślić przepis :D) niż fizycznie :) serniczek jest prosty w wykonaniu :) Warto spróbować :)
UsuńWygląda przepysznie i bardzo kremowo ;) Fajnie, że można stworzyć takie cudo w wersji wegańskiej, niemal z samych zdrowych składników ;)
OdpowiedzUsuń