Owsiany omlet odchodzi w zapomnienie, a jego miejsce zajmuje owocowy omlet sernikowy. Owsiany jest pyszny, ale ten jest jeszcze pyszniejszy. Mięciutki, puszysty, z ogromem owoców - pyszny!
Składniki:
- 2 jajka + 1 białko
- 2 łyżki mąki pszennej
- łyżeczka cukru waniliowego
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 czubate łyżki serka twarogowego
- 1 łyżeczka oleju
- dodatkowo: jogurt naturalny, owoce (u mnie banany i truskawki)
Przygotowanie:
- Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, a żółtka zmiksować z cukrem waniliowym.
- Do żółtek dodać serek i zmiksować. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, ubite białka. Miksować na małych obrotach do połączenia się składników.
- Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju. Wlać masę, zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i smażyć po 2 minuty z każdej strony.
- Podawać z jogurtem i ulubionymi owocami.
Sernikowego omletu nie jadłam, kusi :)
OdpowiedzUsuńmniam! uwielbiam oglądać takie pyszności z samego rana!
OdpowiedzUsuń