Zupa jest delikatna, choć z ostrym akcentem, aksamitna, niezwykle aromatyczna, słodko - kwaśna, pyszna! Podałam ją z makaronem orkiszowym i kleksem z jogurtu. Krem z pomidorów jest w pełni wegetariański, a także może być wegański, bo jogurt można zamienić na jogurt sojowy, pestki dyni czy słonecznika.
Składniki (na ok. 6 porcji
- 700 ml wody
- 1 kg pomidorków koktajlowych
- 1 duża marchewka
- 1 średnia pietruszka
- kawałek selera
- 1 średnia cebulka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju (u mnie z awokado)
- kilka listków bazylii
- natka pietruszki
- koperek
- sól i przyprawy: pieprz prawdziwy, pieprz ziołowy, oregano, zioła prowansalskie, tymianek, pieprz cayenne (wszystkiego po szczypcie, sól do smaku)
Przygotowanie:
- Zagotować wodę. Marchewkę, pietruszkę, seler - obrać i pokroić drobno. Wrzucić do wrzątku i gotować ok. 30 minut.
- W tym czasie na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną w talarki cebulkę i wyciśnięte ząbki czosnku. Podsmażać przez chwilkę. Pomidorki przepłukać i dodać co cebuli z czosnkiem. Dusić pod przykryciem ok. 20 minut.
- Do bulionu warzywnego dodać składniki z patelni, tj. cebula z czosnkiem i pomidorki. Dodać wszystkie przyprawy i zioła (posiekane), oprócz soli. Zagotować. Gotować przez ok. 20-30 minut. Pod koniec doprawić solą.
- Zupę zmiksować na gładki krem. Nie obwiać się skórek z pomidorków. One również ulegną rozpadowi/ W ten sposób zachowujemy wszystkie, cenne właściwości pomidorów.
- Podawać z pełnoziarnistym makaronem/brązowym ryżem/jogurtem naturalnym/jogurtem sojowym/pestkami dyni/słonecznika.
Już jakiś czas chodzi za mną taka zupka pomidorowa :)
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczny pomysł na krem! tak jeszcze nie robiłam, ale chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńnapis wygląda super!
Krem jest pycha!
UsuńDzięki ;)
genialny krem! zjadłabym!! :)
OdpowiedzUsuńZupa z pomidorów koktajlowych naprawdę jest pyszna. Ja robię z podpieczonych, ale podsmażenie to też świetny pomysł. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji pomidorowej :)
OdpowiedzUsuń