wtorek, 16 września 2014

Koktajlowy krem pomidorowy :)

Nasuwa się pytanie - dlaczego koktajlowy? Ponieważ przygotowany z pomidorków koktajlowych! Zupka jest delikatna, choć z ostrym akcentem, aksamitna, niezwykle aromatyczna, słodko - kwaśna, pyszna! Podałam ją z makaronem orkiszowym i kleksem z jogurtu. Krem z pomidorów jest w pełni wegetariański, a także wegański, jogurt można zamienić na jogurt sojowy, pestki dyni czy słonecznika ;)


Składniki (na ok. 6 porcji)
- 700 ml wody
- 1 kg pomidorków koktajlowych
- 1 duża marchewka
- 1 średnia pietruszka
- kawałek selera
- 1 średnia cebulka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju (u mnie z awokado)
- kilka listków bazylii
- natka pietruszki
- koperek
- przyprawy: sól, pieprz prawdziwy, pieprz ziołowy, oregano, zioła prowansalskie, tymianek, pieprz cayenne (wszystkiego po szczypcie, sól do smaku)

Przygotowanie:
1. Zagotować wodę. Marchewkę, pietruszkę, seler - obrać i pokroić drobno. Wrzucić do wrzątku i gotować ok. 30 minut.
2. W tym czasie na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną w talarki cebulkę i wyciśnięte ząbki czosnku. Podsmażyć przez chwilkę. Pomidorki przepłukać i dodać co cebulki z czosnkiem. Dusić pod przykryciem ok. 20 minut.
3. Do bulionu warzywnego dodać składniki z patelni, tj. cebulka z czosnkiem i pomidorki. Dodać wszystkie przyprawy i zioła (posiekane) oprócz soli. Zagotować. Gotować przez ok. 20-30 minut. Pod koniec doprawić solą.
4. Zupkę zmiksować na gładki krem. Nie obwiać się skórek z pomidorków. One również ulegną rozpadowi :) W ten sposób zachowujemy wszystkie, cenne właściwości pomidorów :)
5. Podawać z pełnoziarnistym makaronem/brązowym ryżem/jogurtem/jogurtem sojowym/pestkami dyni/słonecznika itp.

9 komentarzy:

  1. Świetna propozycja, podziwiam te Twoje literki, jak Ty je takie ładne zrobiłaś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)
      Literki zrobiłam szprycą do przyozdabiania ciast :) Troszkę było ciężko, ponieważ jogurt jest lekko lejący, ale jakoś wybrnęłam :)
      Pozdrawiam ;)

      Usuń
  2. Już jakiś czas chodzi za mną taka zupka pomidorowa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo apetyczny pomysł na krem! tak jeszcze nie robiłam, ale chętnie spróbuję :)
    napis wygląda super!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale te literki równiutkie! :) Ja ostatnio "pisałam" po zupie mlekiem kokosowym, napis trochę się rozmazał, Twój jest cudny!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zupa z pomidorów koktajlowych naprawdę jest pyszna. Ja robię z podpieczonych, ale podsmażenie to też świetny pomysł. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji pomidorowej :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...