Polubiłam bakłażana za smak, prostotę w przygotowaniu i możliwość przygotowania z niego wielu pysznych dań. Tak jak dzisiaj - propozycja obiadowa. Bakłażan nafaszerowany chudym mięsem, warzywami + frytki, oczywiście z bakłażana. Prezentuję danie na 1 osobę, dlatego drugą połówkę bakłażana wykorzystałam na frytki. Ale równie dobrze możesz zrobić dwie porcje bakłażana faszerowanego.
Składniki:
- średni bakłażan
- 100 g piersi z kurczaka
- 1/3 małej papryki
- 1/3 papryczki chilli
- mała cebulka
- 2 plastry pomidora
- mała garstka startego sera żółtego/mozzarelli
- świeże listki bazylii (można użyć suszonej)
- sól i przyprawy wg upodobań, u mnie: pieprz ziołowy, prawdziwy, cayenne, curry, zioła prowansalskie, tymianek, oregano
Przygotowanie:
- Bakłażana należy umyć i przekroić wzdłuż. Wyciąć delikatnie środek, uważając aby nie uszkodzić skórki. Oprószyć solą i odstawić na 20 minut. Następnie za pomocą papierowego ręcznika ściągnąć kropelki z wierzchu warzywa, w ten sposób pozbywamy się gorzkiego smaku.
- W tym czasie przygotuj farsz. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, tak samo postępuj z paprykami i cebulą. Przypraw, wymieszaj i odstaw na chwilkę. Osuszonego bakłażana oprósz lekko solą i ulubionymi przyprawami, faszeruj, na wierzch połóż plastry pomidora i wstaw do nagrzanego piekarnika na 180*C na 30 minut, 5 minut przed końcem pieczenia posyp tartym serem.
- Jeżeli chcesz zrobić frytki zapraszam do wcześniejszego przepisu → TUTAJ
Farsz z piersią z kurczaka i warzywami.
Nafaszerowany bakłażan przed upieczeniem.
Nafaszerowany bakłażan przed upieczeniem.
Bakłażan wędruje do piekarnika.
Pyszniutko tutaj :D
OdpowiedzUsuń