wtorek, 23 września 2014

RECENZJA - Schudnij pysznie jesienią i zimą :)

Dzisiaj pierwszy dzień jesieni. Dni stają się coraz krótsze, coraz szybciej nadchodzi mrok, pogoda obfituje w deszcze i wiatry. Na zewnątrz z dnia na dzień robi się zimniej. Nim się obejrzymy spadnie pierwszy śnieg. Przyjdzie mróz, chłód a wraz z nimi niechęć do wszystkiego. Nie tylko Ty chowasz się przed zimnem nie wychodząc z domu, pijąc którąś już z kolei gorącą, słodką herbatę i zaszywając się w swoich "czterech ścianach" pod kocem, przed telewizorem, zapominając o jakiejkolwiek aktywności. Niestety, ale takich osób jest więcej. Wtedy pomocna może okazać się książka Magdaleny Makarowskiej - "Schudnij pysznie jesienią i zimą".


"Schudnij pysznie jesienią i zimą" składa się z przepisów na chłodne dni, sezonowego programu odchudzania i zasad żywienia na stałe. Lektura przepełniona jest interesującymi wiadomościami, kolorowymi zdjęciami i motywacyjną treścią. Książka sprawi, że łatwiej będzie Ci przejść na dietę w okresie zimowym, bowiem zawiera cenne porady i wskazówki dotyczące diety, a także dostosowuje nasz jadłospis do aktualnej oferty produktów żywnościowych.


W książce znajdziesz szczegółowo wyjaśnione zasady diety jesienno-zimowej, mówiące np. o odpowiedniej kolejności posiłków, aktywności ruchowej czy uzupełnieniu diety w mikro- i makroelementy. Dowiesz się jakie produkty są niezbędne w zimowej diecie, mowa tu np. o imbirze czy kiszonkach (ogórki, kapusta).


Autorka zachęca także do założenia swojego malutkiego ogródka na parapecie. Dokładnie chodzi o wszelakie zioła, od estragonu po bazylię i melisę. Jest również przepis na domową jarzynkę bez E.

Rozdział II, zatytułowany "Domowa spiżarnia" jest źródłem przepisów na własnej roboty dżemy, konfitury, pasty, które będziesz mogła/mógł przygotować na okres zimowy. 

Kilka kartek poświęconych jest tematowi soli i cukru. Autorka przedstawia rodzaje soli i cukru, zamienniki standardowego "białego proszku". Dowiesz się jaką sól i cukier wybrać, aby wyszło na zdrowie.

"Schudnij pysznie jesienią i zimą" zawiera porady dotyczące mrożenia i rozmrażania żywności, co w okresie zimowym, a dokładnie przed nim jest częstą czynnością. Dowiesz się jak prawidłowo mrozić produkty żywnościowe, poczynając od warzyw, owoców, a kończąc na rybach, mięsie. To samo z rozmrażaniem. Jest też przejrzysta tabelka mówiąca o przydatności produktów spożywczych zamrożonych w temperaturze -18*C do -20*C, np. termin warzyw mrożonych wynosi 9-12 miesięcy.

Magdalena Makarowska zachęca do spożywania produktów kiszonych, głównie ogórków i kapusty. Są one bowiem bogate w probiotyki i odznaczają się cennymi właściwościami zdrowotnymi.



To na co szczególnie zwraca uwagę autorka to temperatura posiłków. W okresie jesienno - zimowym dania powinny być ciepłe, aby syciły na dłużej i rozgrzewały organizm. I tak poznasz przepisy na przygotowanie własnej owsianki, granoli, jaglanki, placuszki serowe, róże omlety. Przedstawione ich zdjęcia są niezwykle barwne i można wywnioskować, że przepisy te są bardzo smaczne.


Przedostatni rozdział to przykładowa dieta jesienno - zimowa, pełna ciekawych przepisów, prostych w przygotowaniu i zawierających łatwo dostępne produkty. Dania opatrzone są barwnymi zdjęciami. W każdym dniu autorka przypomina o wypiciu ciepłego płynu, np. szklankę napoju z imbiru lub Yerba mate. Tydzień zawsze kończy się niezbędną listą produktów, w które należy się zaopatrzyć, aby przygotować te wszystkie pyszności. Zamieszczony program ułożony jest na 48 dni, gdzie jadłospis zmienia się co drugi dzień. Jest to świetne rozwiązanie, bowiem wielkość dań obiadowych i kolacyjnych przygotowana jest na dwa dni, dzięki czemu zyskujesz czas i gotujesz tylko dzień wcześniej, a na drugi już masz wszystko gotowe. W planie żywnościowym znajdziesz ciekawe propozycje na II śniadanie i podwieczorek, których składniki są łatwo dostępne i ogólnie proste w przygotowaniu, no bo kto nie potrafi zrobić, a raczej połączyć - jogurtu z otrębami i plastrem świeżego ananasa? Jest dużo owoców i świeżych soków. Interesujące przepisy na zupy, dania mięsne i oczywiście słodkie śniadania.


Na końcu znajdziesz szczegółowo opisany program stabilizacyjny, czyli tak zwane "życie po diecie". Zawarte są tu nowe zasady, wprowadza się nowe produkty, lekko podwyższa kaloryczność. Ciekawe przepisy na pewno zachęcą Cię do gotowania, np. papryki faszerowane kaszą gryczaną, naleśniki razowe ze szpinakiem i fetą, suflet czekoladowy z wanilią czy kulki migdałowe.


Podsumowując
"Schudnij pysznie jesienią i zimą" to propozycja dla osób odchudzających się, dla tych którym lato przyniosło kilka kilogramów więcej, i tych którzy chcą wzbogacić i urozmaicić swój zimowy jadłospis w ciekawe przepisy. Jest tam wiele na prawdę ciekawych i interesujących wiadomości, które pomogą Ci przebrnąć przez cały okres odchudzania. Lektura motywuje. Przejrzyste strony, kolorowe fotografie, prosta do zrozumienia treść i łatwość, dzięki której bez problemu przyjdzie Ci stosować ową dietę. Ja jestem zachwycona i sama korzystam już z zamieszczonych tam przepisów.

5 komentarzy:

  1. Z chęcią bym posiadła taką książkę :D w zimne dni czasem ciężko powstrzymać się od sycącego i kalorycznego dania :> a tutaj pewnie znalazłabym jakieś ciekawe alternatywy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj na pewno byś znalazła :) Książeczkę bardzo polecam, jest świetna :)

      Usuń
  2. Genialna książka! Schudłam z nią 10kg : D

    OdpowiedzUsuń
  3. czy ksiazka jest dla miesozercow czy raczej nie?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...