Tak jak szybko się je robi, tak i szybko znika. Ale to tylko może oznaczać jedno - jest pyszne! Delikatne, mięciutkie, migdałowe ciasto z ogromną ilością prażonych jabłek i gruszek, z dodatkiem cynamonu! Pycha!
Ciasto migdałowe:
- 60 g mąki migdałowej (Fresano)
- 40 g mąki żytniej
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 140 g dojrzałego banana (1 duży, już bez skórki)
- 1 łyżka miodu
- 1 jajko
- 2 duże gruszki
- 2 duże jabłka
- cynamon mielony (użyłam Piątnica)
Dodatkowo:
- płatki migdałowe (Fresano)
Przygotowanie:
- Mąkę migdałową wymieszaj z mąką żytnią, dodaj proszek do pieczenia, jajko, miód i zmiksowanego na mus banana. Miksuj do połączenia się wszystkich składników. Ciasto wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku 180*C przez 25 minut, a następnie w 150*C przez 10 minut.
- Gruszki i jabłka obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Do garnka wlej odrobinę wody, dodaj owoce i cynamon. Duś do miękkości, tak aby owoce zachowały kształt kostek, a nie powstała paćka. Aby zredukować ilość powstałej wody, zdejmij pokrywkę.
- Po upieczeniu ciasta, wyłóż na wierzch masę owocową i posyp płatkami migdałów.
Apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPyszności. Porywam kawałeczek do kawki :-)
OdpowiedzUsuńtakie ciasta to ja rozumiem!!! pysznie! :)
OdpowiedzUsuńTo ciacho wogóle nie wygląda jak dietetyczne :D Po pierwszym rzuceniu oka na zdjęcie myślałam, że to jakaś pyszna bomba kaloryczna :P a to pyszne, ale wcale nie kaloryczne ciacho ;)
OdpowiedzUsuńpyszny pomysł:) tez u mnie na blogu migdałowe wypieki ale w mniej dietetycznej formie:)
OdpowiedzUsuńMniam! Ależ smakowicie wygląda!
OdpowiedzUsuń