sobota, 29 listopada 2014

Hummus - pyszny i zdrowy :)

Dziwne, nie dziwne, ale nigdy wcześniej nie miałam styczności z hummusem. A szkoda! Wielka szkoda! Mimo tego, że pasta wymaga trochę czasu, choć nie pracy!, to jest warta wszystkich poświęceń. Dzisiaj prosty, standardowy przepis, a w przyszłości koniecznie muszę troszkę pokombinować z innymi dodatkami. Zapraszam na hummus!



Składniki:
Przygotowanie:
Nasiona ciecierzycy należy zalać wodą i odstawić na noc (godzinowo od 12-24 h). Następnie odlać pozostałą wodę, przepłukać nasiona i ugotować do miękkości, około 1,5 godziny. Kiedy cieciorka jest już miękka, należy ją odcedzić, wsypać do malaksera, dodać wszystkie pozostałe składniki i miksować/blendować do momentu uzyskania gładkiej, bez grudkowej konsystencji :) W razie potrzeby dodać więcej oleju bądź wody. 

2 komentarze:

  1. Wygląda tak pysznie :D
    Mniam, chyba sama spróbuję to zrobić :D
    Zapraszam: http://healthy-dreams.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. hummus to jedna z moich ulubionych past :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...