Choć wystąpił mały problem z przewróceniem go na drugą stronę, to i tak się nie poddałam. Omlet jest bardzo, ale to bardzo smaczny! Niezwykle puszysty, mięciutki i delikatny. Zawiera dość dużo składników, jednak to one, w połączeniu tworzą pyszną całość. Omlet jest również bardzo sycący, dlatego śmiało najedzą się nim dwie osoby.
Składniki:
- 2 żółtka
- 3 białka
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej
- 2 łyżki mąki amarantusowej
- 1 łyżka mąki migdałowej
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
Dodatkowo:
- masło migdałowe
- banan
- kostka gorzkiej czekolady 90%
Przygotowanie:
- Białka ubij na sztywną pianę.
- Pozostałe składniki zmiksuj ze sobą (bez oleju kokosowego).
- Następnie dodaj ubite białka i delikatnie zamieszaj całością.
- Na patelni rozgrzej olej. Wylej masę. Zmniejsz ogień. Przykryj pokrywką i smaż ok. 3 minuty.
- Następnie przewróć na drugą stronę i smaż kolejne 3 minuty.
- Podawaj z masłem migdałowym, bananem i gorzką czekoladą.
Wygląda bardzo apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńApetycznyy :)
OdpowiedzUsuńOjej aż ślinka cieknie na sam jego widok :D Banan zawsze na wierzchu świetnie się sprawdza, chociaż my jeszcze posypałybyśmy go dodatkową porcją kokosu :D
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :) Uwielbiam takie placki z dodatkiem czegoś kokosowego :) I dodatek czekolady na wierzchu także mi się bardzo podoba ;)
OdpowiedzUsuń