To ciasto jest po prostu przepyszne! Chrupiąca skórka, miękkie, puszyste wnętrze. Przyjemnie słodkie, delikatne, rozpływa się w ustach! Marchew nie wyczuwalna! Najlepsze ciasto marchewkowe, jakie do tej pory zrobiłam. Dietetyczne, zdrowe, mało kaloryczne. Zaspokaja apetyt na słodkie. Idealne na II śniadanie czy podwieczorek.
Dzięki przepisowi odkryłam dwa nowe smaki:
1. Świeży imbir - genialny! Całkowicie inny niż ten mielony, paczkowany. Zapach - nieziemski! Orzeźwiająco cytrusowy. Na pewno zacznę go częściej używać.
2. Miód wielokwiatowy mniszkowy - przepyszny! Smak i konsystencja podobne do karmelu. Nawet lepsze! Smak - delikatny, mocno słodki. To prawdopodobnie najlepszy miód jak jadłam w życiu! Załączam kilka jego zdjęć. Możecie go kupić na stronie Miody Polskie, o TUTAJ.
Wartości odżywcze dla całego ciasta (515 g):
Kaloryczność: 1050 kcal
Białka: 33 g
Tłuszcze: 39 g
Węglowodany: 152 g
Wartości odżywcze dla 1 porcji ciasta (ok. 74 g - 1/7 ciasta)
Kaloryczność: 150 kcal
Białka: 4,7 g
Tłuszcze: 5,6 g
Węglowodany: 21,7 g
Składniki:
- 260 g marchewki startej na grubych oczkach
- 40 g mąki orkiszowej
- 40 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 10 g oleju kokosowego (1 łyżka)
- 2 duże jajka XL
- 60 g miodu wielokwiatowego mniszkowego
- 3 g świeżego imbiru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 20 g orzechów pecan
- 20 g suszonych jagód inkaskich
- 20 g suszonej żurawiny
Przygotowanie:
- Oddziel żółtka od białek. Białka ubij.
- Do miski przełóż wszystkie składniki, w tym starty na tarce imbir, posiekane orzechy i ubite białka. Miksuj na lekkich obrotach do momentu połączenia się składników.
- Piekarnik nagrzej w 180*C.
- Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia.
- Wylej ciasto i piecz przez 45 minut.
- Przed podaniem posyp płatki migdałowe. Możesz podać z masłem migdałowym bądź miodem mniszkowym.
Przed upieczeniem:
Super, widać, że jest wilgotne w środku czyli takie jakie lubimy najbardziej :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie! ;)
OdpowiedzUsuńMusiało być pyszne! A co do świeżego imbiru to jest genialny na ból gardła - wystarczy ukroić plasterek i ssać:)
OdpowiedzUsuńciasta marchewkowe są niezastąpione! :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam ciasta marchewkowego, a Twoje wygląda naprawdę przepysznie (i trochę mi przypomina pasztet z soczewicy i marchewki, który często robię :P) Bardzo podobają mi się składniki, jestem pewna, że smakuje super :)
OdpowiedzUsuńPycha! Marchewkowe najlepsze :D
OdpowiedzUsuń