czwartek, 29 stycznia 2015

Marchewkowe ciacho - porcja tylko 150 kcal! :)

Przepyszne! Chrupiąca skórka, miękkie, puszyste wnętrze. Przyjemnie słodkie, delikatne, rozpływa się w ustach! Marchew nie wyczuwalna! Najlepsze ciasto marchewkowe, jakie do tej pory zrobiłam. Dietetyczne, zdrowe, mało kaloryczne. Zaspokaja apetyt na słodkie. Idealne na II śniadanie czy podwieczorek.


Dzięki przepisowi odkryłam dwa nowe smaki :D
1. Świeży imbir - genialny! Całkowicie inny niż ten mielony, paczkowany. Zapach - nieziemski! Orzeźwiająco cytrusowy. Na pewno zacznę go częściej używać.
2. Miód wielokwiatowy mniszkowy - przepyszny! Smak i konsystencja podobne do karmelu. Nawet lepsze! Smak - delikatny, mocno słodki. Zawaham się i napiszę - najlepszy miód jak jadłam w życiu! Załączam kilka jego zdjęć, abyście mogli zobaczyć, że nie zmyślam. Możecie go kupić na stronie Miody Polskie, o TUTAJ.
"Miód wielokwiatowy mniszkowy polecany jest przy chorobach żołądka, zaburzeniach trawienia, chorobach jelit, skurczach żołądka i jelit oraz chorobach wątroby i dróg żółciowych, a także przy niedokrwistości i schorzeniach reumatycznych. Pomocny w stanach wyczerpania psychicznego i fizycznego."



Wartości odżywcze dla całego ciasta (515 g):
Kaloryczność: 1050 kcal

Białka: 33 g
Tłuszcze: 39 g
Węglowodany: 152 g

Wartości odżywcze dla 1 porcji ciasta (ok. 74 g - 1/7 ciasta)
Kaloryczność: 150 kcal
Białka: 4,7 g
Tłuszcze: 5,6 g
Węglowodany: 21,7 g



Składniki:
Dodatki:

Przygotowanie:
  1. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij. 
  2. Do miski przełóż wszystkie składniki, w tym starty na tarce imbir, posiekane orzechy i ubite białka. Miksuj na lekkich obrotach do momentu połączenia się składników. 
  3. Piekarnik nagrzej w 180*C. 
  4. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Wylej ciasto i piecz przez 45 minut. 
  6. Przed podaniem posyp płatki migdałowe. Możesz podać z masłem migdałowym bądź miodem mniszkowym.  
Przed upieczeniem:

7 komentarzy:

  1. Super, widać, że jest wilgotne w środku czyli takie jakie lubimy najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musiało być pyszne! A co do świeżego imbiru to jest genialny na ból gardła - wystarczy ukroić plasterek i ssać:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooo dziękuję za przydatną poradę :)

      Usuń
  3. ciasta marchewkowe są niezastąpione! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie jadłam ciasta marchewkowego, a Twoje wygląda naprawdę przepysznie (i trochę mi przypomina pasztet z soczewicy i marchewki, który często robię :P) Bardzo podobają mi się składniki, jestem pewna, że smakuje super :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...