Delikatny łosoś pieczony bez dodatku tłuszczu, oprószony solą morską i pieprzem - pycha! Podany z aksamitnym i kremowym puree dyniowym - o niebo lepszym od ziemniaczanego! Całość razem współgra idealnie. Przesmaczny, przezdrowy, sycący pomysł na obiad. Bardzo, bardzo polecam.
Składniki (1 porcja):
- 120 g świeżego łososia
- sok z z cytryny
- sól morska
- pieprz świeżo mielony 4 kolory
- 1/2 dyni hokkaido (450 g)
- sól morska
- pieprz świeżo mielony 4 kolory
- 2 ząbki czosnku (użyłam w oleju)
- 1 łyżka jogurtu greckiego lekkiego
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 180*C. Włożyć przekrojoną na pół dynię. Piec 45 minut.
- Łososia oprószyć solą, pieprzem i polać sokiem z cytryny. Zawinąć szczelnie w folię do pieczenia i wstawić do piekarnika po 30 minutach pieczenia się dyni. Łososia piec 25 minut.
- Po 45 minutach wyciągnąć dynię, przeciąć na mniejsze kawałki i odstawić na 5 minut, aby lekko ostygła.
- Następnie dynię wraz z wyciśniętym czosnkiem zblendować na gładkie pure. Pod koniec dodać łyżkę jogurtu naturalnego i jeszcze raz zamieszać.
- Kiedy łosoś jest już gotowy podać go wraz z dyniowym puree.
Przed upieczeniem:
Po upieczeniu:
Wygląda pysznie! Puree dyniowe zrobię na pewno, bo mam ostatnio ochotę na dynię, a twój sposób przygotowania jej wydaje mi się naprawdę niezły i co ważne, prosty.
OdpowiedzUsuńNigdy nie łączyłyśmy puree dyniowego z rybą. To faktycznie musiało świetnie do siebie pasować :) Czasem niestety zdarza nam się przesuszyć łososia :P
OdpowiedzUsuńTo pure bardzo mi się podoba - zarówno z kolory jak i ze struktury :) Łososia nie jadam, ale myślę, że pure sprawdzi się także w innych zestawach :)
OdpowiedzUsuńPewnie, że tak :) Sama zamierzam teraz dodawać takie puree do posiłków :)
UsuńTo danie porwało moje serce !!
OdpowiedzUsuńJest znakomite. łososia uwielbiam a w połączeniu z takim pure musi smakować jeszcze lepiej :)
Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń