Pierwszy hummus, który robiłam znajdziesz TUTAJ. Był pyszny, bardzo smaczny. Sam hummus bardzo mi zasmakował, dlatego postanowiłam przyrządzić go ponownie. Jednak tym razem, zmieniłam proporcję i nie pożałowałam pasty sezamowej, dzięki czemu hummus stał się jeszcze smaczniejszy! Ten przepis na pewno zostanie ze mną na dłuuugo.
Składniki:
- 100 g ciecierzycy
- 100 g nasion sezamu
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1 łyżka soku z cytryny (świeżo wyciśnięty)
- szczypta pieprzu prawdziwego
- szczypta pieprzu ziołowego
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki wody z ugotowanej ciecierzycy
Przygotowane:
- Ciecierzycę, dzień wcześniej zalej wodą i pozostaw na noc.
- Następnie odlej pozostałą wodę. Ziarna przepłucz. Zalej świeżą wodą, dodaj 1 płaską łyżeczkę sody oczyszczonej i gotuj do miękkości. Z sodą oczyszczoną czas trwania gotowania skraca się mniej więcej o połowę, co daje ok. 40 minut gotowania.
- Z sezamu przygotuj tahini. Przepis TUTAJ.
- Ugotowaną ciecierzycę odsącz z wody, ale jej nie wylewaj!
- Do malaksera wsyp ugotowaną cieciorkę, dodaj przygotowaną pastę tahini, wyciśnięty ząbek czosnku i wszystkie pozostałe składniki. Miksuj do uzyskania gładkiej, bezgrudkowej konsystencji.
Wygląda przepysznie i baaaaaaaardzo kremowo :) Muszę zrobić w najbliższym czasie, bo noszę się z tym zamiarem już dłuższy czas, a ciągle coś staje mi na przeszkodzie. Twoje fotki naprawdę bardzo zachęcają do jego przygotowania ;)
OdpowiedzUsuńSama chciałam wypróbować taki zrobić :D
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńkonsystencja naprawdę wygląda idealnie!
OdpowiedzUsuńZrobimy na pewno, bo ostatnio kupiłyśmy gotowy humus i szczerze to nie smakował nam za bardzo, więc trzeba zrobić go własnoręcznie :)
OdpowiedzUsuńJaki kremowy! Muszę w końcu zrobić hummus, bo go uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń