Idealny hummus :)

7 lutego 2015

Pierwszy hummus, który robiłam znajdziesz TUTAJ. Był pyszny, bardzo smaczny. Sam hummus bardzo mi zasmakował, dlatego postanowiłam przyrządzić go ponownie. Jednak tym razem, zmieniłam proporcję i nie pożałowałam pasty sezamowej, dzięki czemu hummus stał się jeszcze smaczniejszy! Ten przepis na pewno zostanie ze mną na dłuuugo.



Składniki:

  • 100 g ciecierzycy
  • 100 g nasion sezamu
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1 łyżka soku z cytryny (świeżo wyciśnięty)
  • szczypta pieprzu prawdziwego
  • szczypta pieprzu ziołowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki wody z ugotowanej ciecierzycy

Przygotowane:
  1. Ciecierzycę, dzień wcześniej zalej wodą i pozostaw na noc.
  2. Następnie odlej pozostałą wodę. Ziarna przepłucz. Zalej świeżą wodą, dodaj 1 płaską łyżeczkę sody oczyszczonej i gotuj do miękkości. Z sodą oczyszczoną czas trwania gotowania skraca się mniej więcej o połowę, co daje ok. 40 minut gotowania. 
  3. Z sezamu przygotuj tahini. Przepis TUTAJ.
  4. Ugotowaną ciecierzycę odsącz z wody, ale jej nie wylewaj!
  5. Do malaksera wsyp ugotowaną cieciorkę, dodaj przygotowaną pastę tahini, wyciśnięty ząbek czosnku i wszystkie pozostałe składniki. Miksuj do uzyskania gładkiej, bezgrudkowej konsystencji. 

6 komentarzy

  1. Wygląda przepysznie i baaaaaaaardzo kremowo :) Muszę zrobić w najbliższym czasie, bo noszę się z tym zamiarem już dłuższy czas, a ciągle coś staje mi na przeszkodzie. Twoje fotki naprawdę bardzo zachęcają do jego przygotowania ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sama chciałam wypróbować taki zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  3. konsystencja naprawdę wygląda idealnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobimy na pewno, bo ostatnio kupiłyśmy gotowy humus i szczerze to nie smakował nam za bardzo, więc trzeba zrobić go własnoręcznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaki kremowy! Muszę w końcu zrobić hummus, bo go uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń