Muffinki z kaszy owsianej :)

30 kwietnia 2015

Dorwałam kasze owsianą na "zdrowym tygodniu" w Biedronce. I bardzo mi posmakowała.
Muffinki wychodzą lekko "lepiące", bardzo miękkie, słodko-kwaśne. Jak dla mnie pycha! 



Składniki:
  • 100 g kaszy owsianej
  • 250 ml mleka lub napoju roślinnego 
  • 250 ml wody
  • 2 łyżeczki stewii (bądź inny dowolny słodzik)
  • 1 łyżka proszku malinowego (LYO FOOD)

Przygotowanie:
  1. Zagotuj mleko z wodą. Wsyp kaszę, dodaj słodzik i gotuj do momentu aż kasza wchłonie niemal cały płyn. Będzie to trwało ok. 15-20 minut. 
  2. Następnie przełóż kaszę do malaksera i miksuj do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. 
  3. Odłóż pół masy, a drugie pół wymieszaj z proszkiem malinowym.
  4. Do muffinek nakładaj na zmianę: raz naturalny krem owsiany, raz malinowy. 
  5. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 160*C i piecz 20 minut. 

5 komentarzy

  1. Takie "zbite" ciacha do nas przemawiają :D Jak szybko i prosto można zrobić przepyszne cuda :D

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniałe, porwałabym jedną od razu! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękności :D Muszą być smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię lepiące wypieki, a Twoje wyglądają bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny sposób na wykorzystanie kaszy owsianej, która niestety średnio mi podeszła sama w sobie :)

    OdpowiedzUsuń