Orkiszowe ciasto na maślance :)

12 czerwca 2015

Wilgotne, puszyste, bardzo mięciutki i delikatne. Nieco "klejące", słodkie, z truskawkami. Bez cukru, a ze słodem jęczmiennym. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu.



Składniki:
  • 2,5 szklanki mąki orkiszowej
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 300 ml maślanki
  • 1/2 słoiczka słodu jęczmiennego (ok. 200 g)
  • 5 łyżek oleju rzepakowego 
Dodatkowo:
  • truskawki 

Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki przełóż do miski.
  2. Miksuj do momentu dokładnego połączenia się składników.
  3. Formę (standardowa keksówka) wyłóż papierem do pieczenia.
  4. Wlej ciast. Na wierzchu ułóż kilka pokrojonych truskawek.
  5. Piecz 35 minut w 180*C i 15 minut w 160*C. 

UWAGA! Truskawki podczas pieczenia opadną na dno ciasta. Końcowy efekt i tak jest zadowalający. Ponadto kilka truskawek możesz ułożyć na wierzchu już upieczonego ciasta.

6 komentarzy

  1. 10 minut i by go nie było! Zjadłybyśmy zanim zdążyłoby to ciacho ostygnąć :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciacho zapowiada się bardzo, bardzo smacznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie się prezentuje i na pewno tak smakuje; ) Uwielbiam wszystkie wypieki z truskawkami, więc Twoje cudo tym bardziej mnie zachwyciło ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. mąka orkiszowa-moja ukochana :)

    OdpowiedzUsuń