Cukinia na dobre zagościła w moim menu. Jadam ją tak często jak tylko mam do niej dostęp. Standardowe dodatki jak cebulka i czosnek, do tego marchewka, przyprawy, kasza gryczana i mamy zdrowy i sycący, a na dodatek wege obiad. Sznycelki od Primavika wzbogaciły danie w porcję białka.
Składniki (1 porcja):
- 1/2 cukinia
- 1 marchewka
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 3 sznycelki wegańskie Primavika
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- przyprawy: sól, pieprz cayenne, curry, zioła prowansalskie, papryka słodka
- 40 g kaszy gryczanej
Przygotowanie:
- Kasze gryczaną ugotuj w proporcji: 1 porcja kaszy i 2 porcje wody.
- Na patelni rozgrzej łyżeczkę oleju, dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Chwilkę podsmaż.
- Dodaj odrobiną wody. Kolejno wrzuć cienko pokrojoną w plasterki marchewkę. Przykryj i duś po przykryciem ok. 10 minut. W razie potrzeby dolewaj wody.
- Następnie dodaj pokrojoną cukinię i sznycelki z kilkoma łyżeczkami zalewy. Przypraw. Zamieszaj. Duś pod przykryciem 15 minut.
- Podawaj z ugotowaną kasza gryczaną.
Wygląda pysznie! Kocham takie vege dania :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Ja też uwielbiam cukinie i wszelkie dania z niej udziałem :) A Twoje wygląda przepysznie - właśnie takie warzywno - kaszowe mikstury lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię jedzenie w tym stylu kasza + warzywa. to mi się nigdy nie znudzi, pycha :)
OdpowiedzUsuńNiech moc cukinii będzie i z Tobą :D Opróżniłybyśmy cały garnek :P
OdpowiedzUsuń