Co powiecie na aksamitny, niezwykle delikatny, idealnie słodki, o kremowej, gęstej konsystencji budyń waniliowy? Dodatkowo bezglutenowy i bezcukrowy, także może być bezmleczny. Ja powiem jedno - to było pyszne! Takie desery to ja mogę jadać bardzo często :)
Składniki:
- 300 mleka krowiego/roślinnego/wody
- 40 g drobnej kaszy jaglanej
- 1 łyżeczka płynnego miodu lub syropu klonowego (optymalnie)
- 1 miarka białka ryżowego waniliowego Sunwarrior Protein Classic
- dodatki: maliny i jeżyny
Przygotowanie:
- Zagotuj mleko lub wodę.
- Wsyp przepłukaną pod bieżącą wodą kaszę jaglaną.
- Gotuj do miękkości (wg instrukcji na opakowaniu). Około 15 minut.
- Następnie przełóż do malaksera lub blendera. Wsyp miarkę białka ryżowego i słodzidło. Miksuj do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.
- Podawaj z ulubionymi owocami.
W przepisie użyłam białka firmy Sunwarrior, jednak innego niż dotychczas Wam przedstawiałam. Obecne białko powstaje z surowego białka brązowego ryżu pełnoziarnistego. Dostępne jest w trzech wariantach smakowych, podobnie jak poprzednie, czyli naturalne, waniliowe i czekoladowe. Do powyższego przepisu użyłam białka waniliowego. Kilka informacji na jego temat:
- Sunwarrior Classic Protein jest w 100% roślinne i zapewnia kompletną, zrównoważoną gamę aminokwasów
- Sunwarrior Classic Protein jest hipoalergiczne i nadaje się dla każdego - młodych i starszych, mężczyzn i kobiet - nie tylko prowadzących wegański, czy wegetariański styl życia
- Sunwarrior Classic Protein jest bezglutenowe, wolne od GMO i substancji chemicznych, kwasów i rozpuszczalników
- Sunwarrior wykorzystuje tradycyjnie znany, enzymatyczny proces do przetwarzania w niskiej temperaturze całego ziarna ryżu brązowego, wraz z kiełkiem, bielmem i otrębami. Ten unikalny proces przechwytuje jedwabiście gładkie białko, które doskonale się miesza. A co najważniejsze, świetnie smakuje!
Więcej informacji znajdziecie pod tym linkiem.
jaglane budynie to jeden z moich ulubionych deserów :) i można je wzbogacać o różne produkty i smaki!
OdpowiedzUsuńTo musiało być przepyszne - wygląda tak kremowo i idealnie, że postaram się zrobić podobny jeszcze dzisiaj :p Taki zapewne nie wyjdzie, bo nie mam białka, ale będzie pyszny. Ostatnio robiłam jaglany budyń z brzoskwinią i też był super ;)
OdpowiedzUsuńOj wiemy doskonale, że takie desery są najlepsze :D Ciekawe jak smakuje z dodatkiem tego białka :)
OdpowiedzUsuńKonsystencję ma cudowną :)
OdpowiedzUsuń