Waniliowy budyń jaglany - bezglutenowy :)

9 września 2015

Co powiecie na aksamitny, niezwykle delikatny, idealnie słodki, o kremowej, gęstej konsystencji budyń waniliowy? Dodatkowo bezglutenowy i bezcukrowy, także może być bezmleczny. Ja powiem jedno - to było pyszne! Takie desery to ja mogę jadać bardzo często :)


Składniki:

Przygotowanie:
  1. Zagotuj mleko lub wodę. 
  2. Wsyp przepłukaną pod bieżącą wodą kaszę jaglaną. 
  3. Gotuj do miękkości (wg instrukcji na opakowaniu). Około 15 minut.
  4. Następnie przełóż do malaksera lub blendera. Wsyp miarkę białka ryżowego i słodzidło. Miksuj do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.
  5. Podawaj z ulubionymi owocami.


W przepisie użyłam białka firmy Sunwarrior, jednak innego niż dotychczas Wam przedstawiałam. Obecne białko powstaje z surowego białka brązowego ryżu pełnoziarnistego. Dostępne jest w trzech wariantach smakowych, podobnie jak poprzednie, czyli naturalne, waniliowe i czekoladowe. Do powyższego przepisu użyłam białka waniliowego. Kilka informacji na jego temat: 
  • Sunwarrior Classic Protein jest w 100% roślinne i zapewnia kompletną, zrównoważoną gamę aminokwasów
  • Sunwarrior Classic Protein jest hipoalergiczne i nadaje się dla każdego - młodych i starszych, mężczyzn i kobiet - nie tylko prowadzących wegański, czy wegetariański styl życia
  • Sunwarrior Classic Protein jest bezglutenowe, wolne od GMO i substancji chemicznych, kwasów i rozpuszczalników
  • Sunwarrior wykorzystuje tradycyjnie znany, enzymatyczny proces do przetwarzania w niskiej temperaturze całego ziarna ryżu brązowego, wraz z kiełkiem, bielmem i otrębami. Ten unikalny proces przechwytuje jedwabiście gładkie białko, które doskonale się miesza. A co najważniejsze, świetnie smakuje!


Więcej informacji znajdziecie pod tym linkiem.

4 komentarze

  1. jaglane budynie to jeden z moich ulubionych deserów :) i można je wzbogacać o różne produkty i smaki!

    OdpowiedzUsuń
  2. To musiało być przepyszne - wygląda tak kremowo i idealnie, że postaram się zrobić podobny jeszcze dzisiaj :p Taki zapewne nie wyjdzie, bo nie mam białka, ale będzie pyszny. Ostatnio robiłam jaglany budyń z brzoskwinią i też był super ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj wiemy doskonale, że takie desery są najlepsze :D Ciekawe jak smakuje z dodatkiem tego białka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Konsystencję ma cudowną :)

    OdpowiedzUsuń