To była moja pierwsza próba przygotowania pizzy w wersji bezglutenowej. Jakie było moje ogromne zaskoczenie i tym samym zadowolenie, że wyszła w pełni udana! Jest przesmaczna! Jak nigdy skusiłam się na dwa kawałki. Spód pięknie wyrósł, w środku był puszysty i mięciutki, a na zewnątrz chrupiący, a więc dla mnie idealny. A smak lepszy od niejednej pizzy glutenowej. Farsz w pełni wegetariański, przygotowany z popularnych i łatwo dostępnych warzyw. Gorąco polecam, na pewno Wam zasmakuje.
SKŁADNIKI
Zaczyn:
- 125 ml wody
- 1/3 kostki drożdży (tj. ok. 35 g)
- 1 łyżka ksylitolu (Targroch)
- 1 łyżka mąki gryczanej (Targroch)
- 100 g skrobi kukurydzianej
- 100 g mąki gryczanej (Targroch)
- 1 jajko M
- szczypta soli himalajskiej (Targroch)
- 1 łyżka oleju
- 12 średnich pieczarek
- 2 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 długa słodka papryka
- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżka oleju
- przyprawy: zioła prowansalskie, bazylia, oregano, tymianek, curry, chilli, papryka słodka, pieprz czarny świeżo mielony, sól himalajska (Targroch)- po ok. 1/2 łyżeczki, w zależności od preferencji
- tarty ser (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
- ZACZYN - w garnku podgrzej wodę, ale nie zagotuj! Rozpuść drożdże. Dodaj ksylitol i mąkę gryczaną. Wymieszaj delikatnie. Garnek przykryj pokrywką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Po tym czasie drożdże znacząco nie urosną, ale pojawią się wyraźnie widoczne bąbelki, czyli wiadomo będzie, że drożdże "pracują".
- CIASTO - Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj gotowy zaczyn i wymieszaj ciasto łyżką. Wyjdzie trochę "lejące"/płynne, ale takie właśnie ma być. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.
- FARSZ - Na patelni rozgrzej olej, podsmaż cebulę z wyciśniętym czosnkiem. Następnie dodaj pokrojone pieczarki, paprykę. Przykryj i duś przez 25 minut. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody, aby warzywa się nie przypaliły. W tym czasie pomidory z puszki zblenduj na płynną konsystencję, a następnie wlej do pozostałych warzyw, dodaj przyprawy, wymieszaj i smaż na pełnym ogniu już bez przykrycia, co jakiś czas mieszając - w ten sposób redukujemy nadmierną ilość wody i zagęszczamy cały farsz.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, wylej ciasto na środek, które przez to samoistnie stworzy okrągły placek. Wstaw do nagrzanego na 180*C piekarnika i piecz ok. 25 minut.
- Po tym czasie wyciągnij upieczone ciasto i ułóż na wierzch gotowy farsz, posyp startym serem i wstaw ponownie do piekarnika na kilka minut, aż ser się rozpuści.
Prezentuje się przecudownie !! :) Podoba mi się zarówno skład ciasta, jak i dodatki wierzchnie - wszystko świetnie się komponuje :)
OdpowiedzUsuńJak jest maka gryczana to musi być pysznie! :D Pizzy takiej na cieście to już chyba wieki nie jadłyśmy :D Ale kiedy tu ją zrobić skoro jak przyjeżdżamy do domu to zawsze jakieś ciacho trzeba przygotować :P
OdpowiedzUsuńDomowa pizza najlepsza! Szczególnie taka ;) Zamawiam kawałek :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/