Pudding chia zyskuje coraz większą rzeszę zwolenników. Nie ma co się dziwić, te małe ziarenka po prostu świetne. Przygotowany z nich pudding smakuje przepysznie i nigdy się nie nudzi, bo można go przygotowywać na wiele sposobów. Dlatego dziś kolejna wariacja tego deseru, czyli mleczno cytrusowy pudding chia z musem bananowo orzechowym. Brzmi smacznie? Pewnie! Taki też jest. Słodki, mleczny, z delikatną nutką cytrusową, absolutnie nie kwaśny! Ukryty na dnie przepyszny, kremowy mus idealnie pasuje tutaj z chia.
Trawę cytrynową i nasiona chia znajdziesz TUTAJ.
Trawę cytrynową i nasiona chia znajdziesz TUTAJ.
Składniki (2 porcje):
- 2 łyżki nasion chia (Esencja Natury)
- 100 ml zaparzonej trawy cytrynowej (Esencja Natury)
- 100 ml mleka lub napoju roślinnego
- 1 łyżka ksylitolu
- 1/2 dużego dojrzałego banana
- 1 łyżka masła orzechowego
- dodatki: płatki kokosowe, orzechy włoskie
Przygotowanie:
- Do słoiczka lub szczelnego pojemnika wsyp nasiona chia.
- W letniej zaparzonej trawie cytrynowej rozpuść ksylitol.
- Do chia dodaj napar z trawy cytrynowej i mleko.
- Dokładnie wymieszaj. Po 10 minutach powtórz czynność.
- Odstaw do lodówki na noc.
- Kolejno przygotuj mus: banana rozgnieć widelcem na paćkę, dodaj masło orzechowe i wymieszaj.
- Do wybranego naczynka przełóż masę bananowo orzechową, kolejno gotowy pudding chia i ozdób dodatkami.
jak pięknie, zdrowo i pysznie :)
OdpowiedzUsuńlekko, a jednocześnie słodko i z charakterem!
OdpowiedzUsuńW takiej wersji chia puddingu nie jadłam, ale brzmi i wygląda ciekawie :) Moja jak dotąd ulubiona wersja to chia z mleczkiem kokosowym i owocami :)
OdpowiedzUsuńPycha, uwielbiam puddingi chia, a taka wersja myślę, że by mi przypadła do gustu :D
OdpowiedzUsuńJesteśmy wręcz wielbicielkami chia! Dokupujemy je systematycznie i Twoją propozycję podania zjadłybyśmy z dziką rozkoszą ;)
OdpowiedzUsuńWygląda słodko i smacznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam chia :D Pudding jest śliczny ;)
OdpowiedzUsuń