Ryż z cynamonem to jeden z moich smaków dzieciństwa. Najczęściej podawany ze śmietanką i dużą ilością wspomnianego wcześniej cynamonu. Dzisiaj powracam do tych wspomnień i proponuję wam lekki pudding ryżowy z wanilią i cynamonem oraz pokrojonym jabłuszkiem i dużymi, słodkimi rodzynkami. To było na prawdę przepyszne! Unoszący się aromat ziarenek wanilii i laski cynamonu rozszedł się po całej kuchni. Ryż jaśminowy jest bardzo delikatny i idealnie pasuje do słodkich dań. Po ugotowaniu jest mięciutki, ale nie rozwala się. Słodyczy puddingowi nadaje ksylitol, rodzynki oraz jabłko. Całość jest tak niesamowicie smaczna, że na pewno nie raz powtórzę ten przepis!
Składniki:
- 300 ml mleka (u mnie bez laktozy) lub napoju roślinnego
- 50 g ryżu jaśminowego (Targroch)
- 1/2 laski wanilii
- 1 laska cynamonu
- 1 łyżka ksylitolu (Targroch)
- 1 małe jabłko
- kilka rodzynek (Targroch)
Przygotowanie:
- Zagotuj mleko z laską cynamonu i wanilii.
- Wsyp ryż i gotuj na małym ogniu, pod przykryciem do momentu wchłonięcia całego płynu, to jest ok. 20 minut.
- W tym czasie obierz jabłko i pokrój w kostkę.
- W wybranym naczynku ułóż na dnie większą część pokrojonego jabłka.
- Następnie przełóż ugotowany już ryż.
- Udekoruj pozostałym jabłkiem i ułóż kilka rodzynek.
Cała kompozycja wygląda już na niesamowicie smaczną, więc na pewno musi tak być :D Jabłko + cynamon i nie mamy żadnych pytań :D
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie - wanilia i cynamon świetnie komponują się z ryżem :)
OdpowiedzUsuńDawno już takiego nie jadłam, ostatnio gotuję ryż i jem go na sucho z wanilią, miodem i rodzynkami :)
Smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńAleż on kremowo wygląda! Obłęd :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/