Przepyszne, delikatnie słodkie, maślane placuszki z komosy ryżowej to wręcz śniadanie idealne.
Są przesmaczne! Quinoa jest dość wyczuwalna, dzięki czemu nadaje placuszkom nutki orzechowego smaku. Sam syropu z agawy jest bardzo delikatny, ale nadal słodki. Placuszki usmażone na maśle ghee pięknie pachną i wyśmienicie smakują. Są niezwykle delikatne, dlatego trzeba uważać przy smażeniu. Nie ma się jednak czego obawiać, bo przy pomocy dużej szpachelki nie łamią się ani nie kruszą.
Składniki:- 50 g płatków quinoa (Bazarek Smakoszy)
- 100 ml mleka kokosowo-ryżowego (Bazarek Smakoszy)
- 1 łyżka syropu z agawy (Bazarek Smakoszy)
- 1 jajko
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka masła ghee (Bazarek Smakoszy)
- 1/2 małego banan
- 1 kiwi
- syrop z agawy (Bazarek Smakoszy)
Przygotowanie:
- Płatki quinoa, mleko, jajko, syrop z agawy oraz proszek do pieczenia połącz ze sobą. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 5 minut.
- Na patelni rozgrzej masło ghee.
- Następnie zmniejsz ogień i zacznij nakładaj "kleksy" ciasta na rozgrzaną patelnie
- Smaż z każdej strony po ok. 3 minuty.
- Podawaj z ulubionymi owocami oraz dodatkowo polane syropem z agawy.
Z podanych składników wychodzi 7 małych placuszków.
Wyglądają cudownie :)
OdpowiedzUsuńNastępnym razem dodam płatki quinoa do moich placków, tylko ja wolę placki smażone bez tłuszczu - zazwyczaj olej dodaję do środka :)
Ja też przeważnie smażę placki na suchej patelni, bez dodatku tłuszczu lub z odrobiną oleju kokosowego, jednak obecność masła ghee w mojej kuchni sprawiła, że musiałam spróbować także tej metody, i nie żałuję, bo tak jak pisałam wyżej, placuszki wychodzą przepyszne. Masło ghee jest świetne! Mimo, że placuszki smażyłam tylko na jednej łyżeczce masła to i tak patelnia po smażeniu nadal miała wyraźne ślady tłuszczu, więc masełko to jest na prawdę bardzo wystarczalne :)
UsuńBędę musiała spróbować :) Olej kokosowy też zostawia na patelni ślady tłuszczu, ale rzadko smażę coś na tłuszczu, bo wolę bardziej "obsuszone" jedzenie :D
UsuńTak tak, olej kokosowy też jest wspaniały do smażenia. I choć nie praktykuję codziennie takich technik przyrządzania potraw, bo zazwyczaj gotuję lub paruję to i tak na chwilę obecną to właśnie olej kokosowy i masło z ghee są dla mnie idealne własnie do smażenia i pieczenia, do dań słodkich i wytrawnych :)
Usuńlekko i pysznie- tak jak lubię!
OdpowiedzUsuńTakie śniadanie jest grzechu warte :) Zaciekawił mnie ten pomysł z masłem ghee !
OdpowiedzUsuńPłatki quinoa? Nie znam takich! Kusisz ;)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Kilka postów wcześniej jest ich recenzja :) zapraszam do zapoznania się :P
UsuńGdyby tak nam się chciało wyleźć z łóżka i usmażyć takie placuszki, ale mamy tak zimno w mieszkaniu, że lepiej zostać pod kołdrą. Nie mniej taka góra dobroci nam się marzy :P
OdpowiedzUsuńTo na rozgrzanie takie placuszki będą idealne :D
UsuńPozdrawiam, również z lodowatego mieszkania :P
Takiego przepisu na placuszki jeszcze nie widziałam, bardzo fauny pomysł :)
OdpowiedzUsuń