Bezglutenowe wege kotlety z soczewicy i jarmużu :)

14 marca 2016

W mojej zamrażarce zauważyłam ostatnie porcje mrożonego jarmużu, prosto z własnej działki, więc postanowiłam je jakoś wykorzystać. Padło na wege kotlety! Bazą jest zielona soczewica, klasyczne dodatki, takie jak cebula i czosnek plus wspomniany na początku jarmuż. Masa wyszła przepyszna i już myślę nad podobną do wykorzystania na pasztet wegański/wegetariański. Kotlety są chrupiące i przypieczone z wierzchu, natomiast środek jest mięciutki i kremowy. Były pyszne! Polecam.


Składniki:
  • 100 g zielonej soczewicy 
  • 1/3 dużej czerwonej cebuli
  • kilka małych liści jarmużu (ok. 1 szklanka)
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżka owsianej mąki bezglutenowej 
  • 1 łyżka siemienia lnianego 
  • przyprawy: curry, chilli, zioła prowansalskie, pieprz, papryka słodka)

Przygotowanie:
  1. Soczewicę należy opłukać, a następnie zalać 250 ml wrzątku i gotować 20-25 minut. 
  2. Cebulę, czosnek oraz jarmuż drobno posiekać i dusić z odrobiną wody ok. 20 minut. 
  3. Wszystkie składniki przełożyć do miski. Zblendować na gładką masę. 
  4. Uformować 6 średnich kotlecików i piec w piekarniku nagrzanym na 180*C przez 30 minut. 


4 komentarze

  1. Wyglądają cudownie, lubię jak wierzch wege kotletów jest taki suchy i fajnie opieczony ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie kotlety są mega, mega sycące :) to są nasze klimaty :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne sycące danie. Jeszcze nigdy nie piekłam warzywnych kotletów, jakoś zawsze je smażę. W końcu musze wypróbować i takiej metody :)

    OdpowiedzUsuń