niedziela, 10 kwietnia 2016

Bezglutenowe ciasto kokosowe :)

Kto ma ochotę na przepyszne, rozpływające się w ustach ciacho kokosowe? Jeżeli jesteś w grupie zainteresowanych zapraszam na przepis poniżej.
Ciasto, jak to określili moi testerzy to jedno z najsmaczniejszych jakie zrobiłam. Strukturą przypomina babkę piaskową. Jest mięciutkie oraz delikatnie pulchne. Z dość wyczuwalnym smakiem kokosowym - w końcu owoc ten wstępuje tu pod trzema postaciami. Idealnie słodkie, aż może nad to. Ekologiczny dżemik truskawkowy ciekawie i smacznie urozmaica ten bezglutenowy wypiek. Ciasto pozbawione jest białego cukru, pszennej mąki czy tłuszczu. I jak tu można mówić, że wypieki bezglutenowe nie są smaczne i zdrowe? Wystarczy troszkę chęci, motywacji, inspiracji i możemy cieszyć się takim oto słodkim ciachem.


Składniki:
Przygotowanie:
  1. Do miski przełóż mąki, jajka, proszek do pieczenia, wszystkie cukry, wstrząśnięte mleczko kokosowe oraz mleko zwykłe. Całość dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki. 
  2. Piekarnik nagrzej na 180*C. 
  3. Formę do pieczenia (keksówkę) wyłóż papierem do pieczenia, wylej masę i delikatnie uderz kilka razy dnem formy o blat, aby masa się dokładnie rozprowadziła. 
  4. Następnie ułóż na wierzchu trzy czubate łyżki dżemu i delikatnie, nie dochodząc do spodu zamieszaj wierzch ciasta z dżemem. 
  5. Piecz w 180*C przez 1h. 
  6. Przed końcem, posyp ciasto płatkami kokosowymi, aby lekko się zrumieniły (ok. 5 minut).
  7. Śmiało można kroić jeszcze ciepłe :)

8 komentarzy:

  1. Po zdjęciu widać, że Twoi testerzy się nie mylili - ciasto wygląda obłędnie, a i skład wskazuje na pyszny smak :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja! Ja mam ochotę na to kokosowe cudo! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda baaardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dodatek dżemu na górze fajnie urozmaica cały smak babki :D Fantastyczny przepis, bo co jak co ale my za kokos możemy zrobić wszystko! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Zamawiam kawałek! Wygląda idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Podoba mi się to, że widać, iż jest takie wilgotne :) Pycha się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. czy zamiast mąki ryżowej można dodać mąkę kokosową ew. kukurydzianą? w jakich proporcjach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli zamienisz mąkę ryżową na kokosową to na pewno będzie ona potrzebowała większego dodatku płynów, ponieważ chłonie go znacznie więcej niż właśnie ryżowa. Nie wiem jak jest z kukurydzianą, ponieważ nie korzystam z niej i nie robiłam z jej udziałem wypieków. Możesz spróbować zrobić to ciasto tylko z mąki kokosowej (250 g), ale daj znacznie więcej mleka, aby konsystencja przypominała tą na zdjęciach, czyli taka pół gęsta, nie rzadka, ale też nie zbita. Daj znać jak wyszło :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...