Kto ma ochotę na przepyszne, rozpływające się w ustach ciacho kokosowe? Jeżeli jesteś w grupie zainteresowanych zapraszam na przepis poniżej.
Ciasto, jak to określili moi testerzy to jedno z najsmaczniejszych jakie zrobiłam. Strukturą przypomina babkę piaskową. Jest mięciutkie oraz delikatnie pulchne. Z dość wyczuwalnym smakiem kokosowym - w końcu owoc ten wstępuje tu pod trzema postaciami. Idealnie słodkie, aż może nad to. Ekologiczny dżemik truskawkowy ciekawie i smacznie urozmaica ten bezglutenowy wypiek. Ciasto pozbawione jest białego cukru, pszennej mąki czy tłuszczu. I jak tu można mówić, że wypieki bezglutenowe nie są smaczne i zdrowe? Wystarczy troszkę chęci, motywacji, inspiracji i możemy cieszyć się takim oto słodkim ciachem.
Składniki:
- 150 g mąki ryżowej (Dobra Zielarnia)
- 100 g mąki kokosowej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru z wanilią
- 2 łyżki ksylitolu
- 2 łyżki syropu z agawy
- 250 ml mleczka kokosowego (Dobra Zielarnia)
- 250 ml mleka
- 100 g dżemu truskawkowego (Dobra Zielarnia)
- płatki kokosowe (Dobra Zielarnia)
Przygotowanie:
- Do miski przełóż mąki, jajka, proszek do pieczenia, wszystkie cukry, wstrząśnięte mleczko kokosowe oraz mleko zwykłe. Całość dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki.
- Piekarnik nagrzej na 180*C.
- Formę do pieczenia (keksówkę) wyłóż papierem do pieczenia, wylej masę i delikatnie uderz kilka razy dnem formy o blat, aby masa się dokładnie rozprowadziła.
- Następnie ułóż na wierzchu trzy czubate łyżki dżemu i delikatnie, jedynie po powierzchni, zamieszaj wierzch ciasta z dżemem.
- Piecz w 180*C przez 1h.
- Przed końcem, posyp ciasto płatkami kokosowymi, aby lekko się zrumieniły (ok. 5 minut).
- Śmiało można kroić jeszcze ciepłe.
Po zdjęciu widać, że Twoi testerzy się nie mylili - ciasto wygląda obłędnie, a i skład wskazuje na pyszny smak :)
OdpowiedzUsuńJa! Ja mam ochotę na to kokosowe cudo! :)
OdpowiedzUsuńWygląda baaardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńDodatek dżemu na górze fajnie urozmaica cały smak babki :D Fantastyczny przepis, bo co jak co ale my za kokos możemy zrobić wszystko! :D
OdpowiedzUsuńZamawiam kawałek! Wygląda idealnie :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się to, że widać, iż jest takie wilgotne :) Pycha się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńczy zamiast mąki ryżowej można dodać mąkę kokosową ew. kukurydzianą? w jakich proporcjach?
OdpowiedzUsuńJeżeli zamienisz mąkę ryżową na kokosową to na pewno będzie ona potrzebowała większego dodatku płynów, ponieważ chłonie go znacznie więcej niż właśnie ryżowa. Nie wiem jak jest z kukurydzianą, ponieważ nie korzystam z niej i nie robiłam z jej udziałem wypieków. Możesz spróbować zrobić to ciasto tylko z mąki kokosowej (250 g), ale daj znacznie więcej mleka, aby konsystencja przypominała tą na zdjęciach, czyli taka pół gęsta, nie rzadka, ale też nie zbita. Daj znać jak wyszło :)
Usuń